Autót tart fenn? Így spórolhat, ha odafigyel

Egy autó megvásárlása csak egy kiadás a sok közül, hiszen a járművet fenn is kell tartani ezután. Üzemanyag, biztosítás és szerviz - nem kell mindig mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha odafigyelünk.

Az autó drága dolog, akkor is, ha kicsi, akkor is, ha régi. Hiszen nem csupán a vételárat kell megfizetni, hanem a folyamatos fenntartás költségeit is. Ha részletre vásároltunk, akkor a részletek állandó havi kiadást jelentenek, de mellette ugyanúgy pénzbe kerül a tankolás, a kötelező biztosítás, a casco, a gépjármű teljesítményadó (volt súlyadó), a szervízelés, a gumik cseréje, az autópálya-használat, még ha ezek nem mind havonta fizetendő tételek is.

Tapasztalatok és számítások alapján még egy kiskategóriás, alacsony szervízigényű, átlagos igénybevételű, új autó fenntartása is havonta legalább 40-45 ezer forintba kerül. Ennek alapján akkor érdemes új autó vásárlásába belevágni, ha hosszú távon is vállalni tudjuk az ezzel járó kiadásokat, az esetleges hiteltörlesztővel együtt. Lássuk a legfontosabb pénznyelő tételeket, és azt, hogy ezekből hol tudunk levágni szükség esetén!

Biztosítás

A gépjármű a közúti forgalomban csak akkor vehet részt, ha üzemben tartója (tulajdonosa) érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. Biztosítást számtalan biztosítónál köthetünk, eltérő feltételekkel és díjért, akár évről- évre is váltogatva a biztosítókat a jobb tarifa reményében. Jó tudni, hogy a következő naptári évre vonatkozó díjtarifáikat az érintett biztosítók minden évben két országos napilapban és a honlapjukon október 30-ig kötelesek közzétenni, és a biztosítók díjai ügyfélszolgálati irodáikban, internetes honlapjaikon, valamint a keresztül is megismerhetők. Hasznos segítséget nyújtanak az említett honlapokon, valamint a biztosítási alkuszok internetes oldalain található díjszámítási kalkulátorok is, hogy a számunkra legmegfelelőbb biztosítás mellett döntsünk. Fontos tudni, hogy váltás esetén időben - a biztosítási évforduló előtt legalább egy hónappal - fel kell mondani a régi biztosítónál a szerződésünket. A biztosítási évforduló napja az, amikor a járművet megvettük (megkötöttük rá a kötelezőt először). Ha ezt 2010. január elseje előtt tettük meg, akkor viszont biztosan január elseje a fordulónap.

Casco

A casco a saját gépjárművünket védő vagyonbiztosítás, amely a szerződésben meghatározott káresemények bekövetkezése esetén nyújt fedezetet. Ma már a saját gépkocsiban a tulajdonos által önmaga, vagy ismeretlen elkövetők által okozott károk enyhítésére szolgáló casco biztosítással is rendelkezik az autóstársadalom nem jelentéktelen része, mégis ezen próbálunk leginkább spórolni. Különösen fontos pedig a casco, különösen amikor a gépkocsival külföldre utazunk, hiszen, ha ott okozunk balesetet, esetleg ellopják vagy feltörik autónkat, az extra kiadásokkal járhat. A casco kötése nem kötelező, azonban a gépjárművünk védelme érdekében mindenképpen ajánlatos, a későbbi káresemények során pedig igen nagy anyagi segítség lehet. A biztosítási alkuszok honlapjai a megfelelő casco kiválasztásában is segítséget nyújtanak, és érdemes ezt a biztosítást is évről- évre átszámolni – hátha találunk jobb ajánlatot. Ajánlatos azonban itt is figyelni a biztosítási évfordulóra, és a szerződés megfelelő felmondására is váltás esetén.

Az üzemanyag

A benzinkút kiválasztásával is sok maradhat a zsebünkben, ha minden tankolás előtt meggyőződünk arról, hogy a lehető legolcsóbb helyen töltjük után a tankot. A weboldalon hasznos, naprakész információkat találunk!

A klíma és az ablakfűtés kikapcsolásával akár 2 százaléknyi üzemanyagot is megspórolhatunk, de azzal is több marad a tankban, ha 25 másodpercnél hosszabb várakozás esetén inkább leállítjuk a motort. Az egyenletes vezetés kedvezőbb fogyasztással jár, így a túlzott gyorsítás és a hirtelen fékezés minden esetben kerülendő - a pénztárcánkat kímélendő. Jó példa erre, ha egy 100 kilométeres távolságot 140 km/óra helyett csak 120 km/órával teszünk meg. Így mindössze 8-10 perccel érünk később oda, ellenben 1000-1500 forintot megtakaríthatunk az üzemanyagon.

Hasonlóan érdemes figyelni arra, mindig abba a legmagasabb sebességfokozatba kapcsolva közlekedjünk, amelyiknél a jármű még nem rángat, hiszen ez is segítheti a fogyasztás csökkenését.

Szervíz, meghibásodás

A gyártó és a szervíz utasításainak megfelelően tartsuk karban a gépjárművet, cseréljünk olajat, gyújtógyertyát időben, ellenőrizzük a keréknyomást, elpiszkolódott légszűrőnket cseréltessük ki, ha pedig a legkisebb hibát is tapasztaljuk, ne halogassuk, mihamarabb mutassuk meg a szakembernek! Sokkal drágább lesz a világ másik végén lerobbanva hirtelen szerelőt találni, és hazavontatni az autót!

A hitelt is körültekintően vegyük fel!

A hitelszerződés megkötésekor nézzük meg, hogy melyik finanszírozási típusra kötöttünk szerződést (hitel vagy lízing), mekkora a törlesztőrészlet/lízingdíj összege, és mennyi a gépjármű ára (használt autó esetében állapotának pontos leírása se maradjon el). Deviza alapú konstrukció esetén az alkalmazott árfolyam és közzétételének helye, továbbá azoknak a feltételeknek a pontos meghatározása is fontos, amelyeknek következtében számolni kell a törlesztőrészlet/lízingdíj változásával. Legyünk tisztában jó előre a kamat mértékével, a kamatszámítás módjával, a többletköltségekkel, illetve térképezzük fel, hogy a tartozás és a gépjármű piaci értéke adott időpontban milyen arányban áll egymással!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció