Adjunk és kapjunk egészséget!

Már csak pár nap és nyakunkon a karácsony. Van, aki már áprilisban talált ajándékot, van, aki már mindent becsomagolt, de előfordul, hogy nehéz megfelelő ajándékot kigondolni, s megvenni. A helyzet nem reménytelen, még készíteni is van idő.

Ki mit szeretne?

A legtöbb felnőtt arra a kérdésre, mit kívánna karácsonyra és az újévre, azt válaszolja, hogy egészséget, s csak utána következnek az olyan magasztos dolgok, mint a világbéke, vagy a földhözragadtak, mint a pénz vagy anyagi jólét. Az egészség ajándékozása nem rajtunk áll, jóllehet az ember adhat vért, csontvelőt, ha a sors úgy hozza, még fél veséjét is odaadja. Karácsonykor hálával emlékezünk meg arról a szeretetről, ami embereket arra indít, hogy legféltettebb kincsüket, egészséges testük egy részét is felajánlják, mások boldogsága, egészsége érdekében. Az egészséget azonban kapjuk, többnyire érdemtelenül. De térjünk most át a felhőtlenebb dolgokra! Van-e olyan becsomagolható, fa alá tehető ajándék, amivel nem csak örömet szerzünk, szeretteink egészségéhez is hozzájárulunk?

Melegen ajánlott

Miután tél van és hideg, ilyenkor jól jönnek a melengető ajándékok. Különösen a fázósaknak különböző ötletes, melegítésre használatos tárgyakat ajándékozhatunk, fűthető papucsot, ágymelegítő zsákot, infralámpát vagy egyszerűen alkalmas asztali lámpába helyezhető infravörös égőt.

Jót tesznek a különleges meleg italok is, fűszeres téli teák, fahéjas, rumaromás, szegfűszeges, narancshéjas teafűszerek. A karácsonyi vásárokon kapható forralt borhoz való fűszerkeverék is, amit nem csak borba, forró teába is alkalmazhatunk. Az italok tárolására pedig jó termoszt is vehetünk, az asztali kávéstermosztól a hegymászóboltokban kapható speciális flaskákig ma már igen nagy a választék.

Mit hozzon az angyal a konyhatündéreknek?

Az angyal hozhat élelmiszereket is. Számos, sajnos borsos árú biotermék van, amit a hétköznapokban nem emelnénk le az élelmiszerüzlet polcáról, de milyen jó lenne, ha lenne belőle otthon. Érdemes elbámészkodni egy-egy bioboltban. A karácsonyi ajándékköltségek között viszonylag kicsi kiadást jelent, mégis igen hasznos ajándék az extraszűz olívaolaj, a tökmagolaj vagy néhány igazi nyalánkság; mint a cukormentes "bio" csoki- vagy mogyorókrém. Az édességek közül különleges aszalt gyümölcsöket, diákcsemegét, mazsolát választhatunk. Ha saját magunk szeretnénk finomságokat készíteni, meglephetjük a rokonokat különböző mézeskalács-költeményekkel vagy magunk sütötte kekszekkel is. Ezeket készíthetjük cukormentesen, édesítővel, sovány hozzávalókból.

Az egészséges táplálkozáshoz recepteket kínáló szakácskönyv is jó ötlet, de aki teheti, egy zsírmentes főzésre alkalmas különleges párolóedényt, serpenyőt is ajándékozhat a konyhafelszerelési szaküzletek kínálatából. Ezek nem olcsók ugyan, de egy egész életen át kiszolgálják tulajdonosukat.

Ha év közben sikerült a barátokat, barátnőket elkápráztatni egy-egy kedvenc recepttel, főként, ha mellesleg egészségesen is elkészíthető, akkor a költői tehetséggel megáldott háziasszonyok akár rímekbe szedve is megénekelhetik, hogyan kell megcsinálni. A receptet vagy versikét színes papírra írva vagy nyomtatva, majd ízléses keretbe foglalva máris kész a dekoratív ajándék, amely majd a barátnők konyhájának falát díszítheti.

Minden, ami sport...

Bízzunk benne, hogy karácsonykor sporteszközök és sportfelszerelések, vízisúlyzók is kerülnek a fa alá. Itt bizonyára sok olyan tárgy is eszünkbe jut, amelyekkel a férfiaknak is örömet szerzünk:

teniszütő, pingpong- vagy squash-ütők, bordásfal, gyűrű, hulahoppkarika, tornamatrac, fitness gép vagy szobabicikli. Meglephetjük kedveseinket egy-egy fitness- vagy szaunabérlettel, gyógyfürdőbelépővel vagy bérlettel - országunkban mindenhova jut egy-egy remek gyógyvízforrás. De kedveskedhetünk jégpályabérlettel, uszoda-, squash-, tenisz- vagy bowlingpálya-bérlettel is. A lényeg, hogy jó kedélyű mozgásos program kerekedjék belőle.

Nem sportszerek, de az izmokat, csontokat karban tartó kellékek az egyenes ülést biztosító, guggoló szék, székre helyezhető párna, autósüléshez masszírozó üléshuzat.

Gyógytermékek gyógyszertárból?

A drogériákban is hasznos kencéket vagy mütyűröket szerezhetünk be: ajakcserepesedés ellen ajakírt, narancsbőr ellen speciális masszírozó kefét, tengeri szivacsot, száraz bőr ellen holttengeri vagy pusztán tengeri fürdősót.

A gyógyszertár sem feltétlenül hanyagolandó el. Milyen jól jönne néha egy átgondoltan összeállított elsősegély-dobozka, kicsi ollóval, alkohollal, sebbenzinnel, gézzel, zúzódások jegelésére használatos hűtőzacskóval, a konyhában, vasalás közben beszerzett kicsi égési sebekre való ápolósprayvel. Önöknek van otthon ilyen? Akkor érdemes lapozgatni még kicsit oldalunkon. A karácsony nagyobb kiadást jelentő tárgyak beszerzésére is alkalmat ad, ilyen egy szebb masszírozógép. Ezek az egészség megtartását segítik, de inkább óvakodjunk olyan tárgyak beszerzésétől, amelyeket csak valamilyen betegség tesz indokolttá, és arra emlékeztet.

Barkácslelkeknek

A nemzetközi kínálatot áttekintve kétségtelenül a talpmasszázs-zokni az egyik legötletesebb ajándék. Textilfestékkel és némi ügyességgel házilag is elkészíthető, hasonlóképpen lehet pólót is festeni.

Szellemi táplálék

Az ajándékok között helyet kaphatnak ismeretterjesztő könyvek, egészségügyi lexikonok, gyógytorna-könyvek, videokazetták és könyvek.

Karácsony kapcsán lelkünk is lélegzethez jut, befogadóbbá válik, nyitottabbá válunk a szeretetről, emberi kapcsolatokról szóló könyvekre, bátrabban belelapozunk a természetfölötti szeretetről szóló művekbe, az emberi lélekről szóló munkákba is.

Ha az ötletek nem oldották volna meg ajándékozási gondját, gondolatébresztőnek talán akkor is hasznosnak bizonyultak! Békés, nyugodt készülődést kívánunk az ünnepekre!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció