A járvány alatt lejártak okmányaink? Már nem sokáig fogadják el őket

Már csak alig két hónapig, június 30-áig érvényesek a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, az útlevelek és a forgalmi engedélyek - közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Számos olyan élethelyzet van, ahol a lejárt okmányok kellemetlenséget jelentenek, így például a banki ügyintézésnél, a postákon az ajánlott levelek átvételénél, a patikákban bizonyos gyógyszerek kiváltásánál, autóvezetésnél, külföldi utazásoknál, valamint a közösségi közlekedés bérletvásárlásainál. "Ezért arra szeretném önöket kérni, hogy nézzék át okmányaikat, és akinek a személyi okmányai 2020. március 11-e és 2022. május 31-e között járnak le, feltétlenül éljenek a lehetőséggel, és minél előbb újítsák meg ezeket az okmányokat" - mondta el György István a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Kellemetlen, ha utazáskor döbbenünk rá, hogy lejárt az útlevelünk vagy bármelyik okmányunk. Fotó: Getty Images
Kellemetlen, ha utazáskor döbbenünk rá, hogy lejárt az útlevelünk vagy bármelyik okmányunk. Fotó: Getty Images

Hol kell megújítani az okmányokat?

A személyi okmányokat - vagyis a személyi igazolványt, a jogosítványt és az útlevelet - a kormányhivatalokban lehet megújítani. Akiknek pedig a műszaki engedélye járt le, azoknak a gépjárművizsga-állomásokat kell felkeresniük. A kormányablakok az ország több mint 300 helyszínén, akár időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket - tette hozzá az államtitkár.

Van, amit online is intézhetünk

A jogosítvány meghosszabbítása egyébként az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál lehet beszerezni. "Kérjük, éljenek ezzel a lehetőséggel és minél hamarabb történjen meg az okmányok megújítása, hiszen az utolsó pillanatra hagyott ügyintézés jelentős nehézséget okozhat az önök számára, és természetesen az ügyintézők számára is" - mutatott rá György István.

Így tüntetnek Sanghajban a lezárások ellen - nézze meg a fotókat!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)