A hajóbalesetek áldozataira emlékeztek Budapesten

A Hableány-katasztrófa és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékeztek szerdán.

Koszorúzással emlékezett a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófája és a verőcei hajóbaleset áldozataira a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán. Az előbbi tragédia helyszínének közelében, a Margit híd pesti hídfőjénél felállított emlékműnél tartott megemlékezést.

"A Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti tragédiája a magyar dunai hajózás történetének eddigi legsúlyosabb balesete. Bár a fél évtizeddel ezelőtt történtek és a mostani verőcei hajóbaleset nem összehasonlítható, arra azonban mindkét tragédia rávilágít, hogy a hivatásos hajósok mellett mindenkinek (...) szigorúan be kell tartania a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat" - idézték a két szervezet közleményében Figler Zoltánt, a Személyhajósok Szövetségének főtitkárát.    

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megemlékezése május 29-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter
A Budapesti Rendőr-főkapitányság megemlékezése május 29-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A BRFK szintén a Margit hídnál, a Dunán emlékezett az áldozatokra. Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK vezetői idén is koszorú vízre bocsátásával rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt - írták a rendőrség honlapján.    

Hozzátették, a megemlékezésnek szomorú aktualitást adott a 2024. május 18-án éjjel Verőcénél történt motorcsónak-baleset, amelyben heten vesztették életüket. Emlékükre egy-egy szál virágot engedtek a folyóba a budapesti rendőrök.    

2019. május 29-én este a Dunán észak felé haladó Hableány turistahajót néhány másodperc alatt a víz alá nyomta a hátulról nekiütköző szállodahajó. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A folyóból mindössze hét embert sikerült élve kimenteni. A rendőrség a Duna 215 kilométeres szakaszát 19 hajóval fésülte át az esetleges túlélők, később az elhunytak után kutatva. Huszonhét holttestet találtak meg, egy embert eltűntté nyilvánítottak. A mentésben, a kutatásban, az elsüllyedt roncs kiemelésében és az ügy vizsgálatában is részt vett a BRFK több egysége.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra