"A családi fészek nem temető!" – kampányolnak a temetkezési szervezetek

Temetkezési szervezetek közös edukációs kampányt indítanak azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat.

Évről évre 2-5 százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével – hangsúlyozta közös közleményében az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestüle, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete, a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete. 

urna, gyász, gyászfolyamat, halál, hozzátartozó
A gyászfolyamatot is megakaszthatja, ha otthon tárolod a hamvakat. Fotó: Getty Images

A méltó búcsú része a gyászfolyamatnak

Magyarországon az urnás temetések aránya 70 százalék. Budapesten 95 százalék, emellett a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti. A szervezetek úgy fogalmaztak: "a családi fészek nem temető!" A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében fennáll a lehetőség, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélését, ellentétben a hagyományos szertartásokkal, amelyekkel méltó módon emlékezhetünk meg a hozzátartozóról. Továbbá az urna otthoni tárolása veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására. A méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának, így ennek alapos átgondolása létfontosságú – hangsúlyozták.

A magyar szabályozás az urna kiadását nyilatkozathoz köti. Ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.