4 tipp, hogy mindenre jusson egy hónapban

A pénz nem boldogít, vagy mégis? Tudományosan bizonyított tény, hogy a rendezett anyagiak az egészségünkre is jótékony hatással vannak. Ezért érdemes tudatosan alakítani a pénzügyeinket is, és áldozni az egészséges életmódra. Hogyan? Segítünk!

"A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is." (Woody Allen)

1. Listaírás? Igen!

Üljünk le a családdal, és írjunk listát a bevételekről (munkabér, nyugdíj, társadalmi juttatások, alkalmi munka díja, mellékállásból származó jövedelem, borravaló, prémium, kamatok, osztalék, várható egyéb bevételek) és a kiadásokról (rezsi, hiteltörlesztés, biztosítások, étkezés, öltözködés, sport, közlekedés, szórakozás, tervezett egyéb egyszeri kiadások, rendkívüli kiadások)! Ha az átlagos havi kiadások és bevételek különbségének értéke pozitív, akkor jól gazdálkodtunk, a felesleg megtakarításként elhelyezhető, esetleg egyéb célokra fordítható; ha viszont negatív, akkor át kell tekintenünk költségvetésünket, mivel tudnánk bevételeinket növelni, vagy kiadásainkat mérsékelni. Ezen felül hetente legalább egyszer szánjunk fél órát pénzügyeink áttekintésére!

Saját költségvetést azért hasznos készíteni, mert így nagyobb eséllyel kerülhető el a stresszes hó végi pénzhiány, illetve fel tudjuk mérni, hogy havi bevételeinkből mennyit tudunk tartalékolni. Ezen felül elkerülhetőek az átgondolatlan döntésekből fakadó pénzügyi problémák is. A költségvetés készítéséhez segítséget nyújt egy is.

Az egyes életszakaszokban más és más okok miatt lehet szükségünk félretett pénzre. Ilyen a megélhetés biztosítása magunknak vagy gyermekeinknek a továbbtanulás időszaka alatt, a lakásvásárlás, az önálló életre való berendezkedés, az átmeneti jövedelemkiesés pótlása (pl. Gyes, betegség, munkanélküliség), illetve később a nyugdíjas évek, időskori jövedelmeink kiegészítése.

2. Tegyünk félre!

Érdemes nyaralásra, karácsonyi vásárlásra havonta valamennyit félretenni, ahogyan a váratlan többletkiadások (betegség, átmeneti munkanélküliség, baleset stb.) esetére is biztonsági tartalékot képezni! Már egy viszonylag alacsonyabb összeg (pl. 10 ezer Ft/hó) rendszeres megtakarítása is néhány éven belül jelentős, akár egymillió forint feletti tartalékot biztosíthat.

3. Tudjunk (meg) mindent a bankszámlánkról!

Olvassa el a témában, hogy miért fontos pénzügyeink tudatos kezelése egészségünk érdekében is! Ha már van folyószámlánk, fontos, hogy rendszeresen kísérjük figyelemmel az azon történő pénzmozgásokat és számlánk egyenlegét, például az online vagy a postai úton érkező bankszámla-kivonat segítségével! Miért? Mert elsősorban nekünk kell ellenőriznünk, hogy minden a várakozásainknak megfelelően történt-e: megérkezett-e a várt összeg, teljesítették-e az átutalásokat stb. Ezeket a kivonatokat érdemes eltenni, megőrizni is, hogy később is igazolni tudjuk a kifizetéseinket. A bankszámlakivonat segítséget nyújt kiadásaink és bevételeink áttekintéséhez, a háztartási költségvetésünk elkészítéséhez is.

4. Döntsünk ésszel, állítsunk fel fontossági sorrendet!

Ha átmeneti pénzügyi problémával küzdünk, mindig gondoljuk végig, hogy tudunk-e segítséget kérni családi, baráti körben! Szóba jöhet-e esetleg egy kisebb, áthidaló bankhitel anélkül, hogy adósságcsapdába kerülnénk miatta? Tartós probléma esetén mérlegeljük, hogy van-e lehetőségünk komolyabb életforma-váltásra (például az autó, vagy akár a nyaraló, a telek, értékesítésére, lakáscserére). Mindig tartsuk szem előtt, hogy egészségünkre is muszáj áldozni: az időben elvégzett műtétek, beavatkozások (fogorvos, nőgyógyászati szűrés stb.) hosszú távon szó szerint jövedelmezőek. Bármennyire is sajnáljuk adott időszakban a pénzt ezekre a beavatkozásokra, idővel megtérülnek. Dolgozni is csak egészségesen tudunk, egy későbbi esetleges betegség gyógyszerköltségei azonban éveken át fogják vinni a pénzt.

További cikkek a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő