Új honlap indul a legmodernebb terápiákról

A klinikai vizsgálatok iránt érdeklődők és az azokban részt vevők tájékoztatását segítő kampányt indított az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága (MKVT). Az együttműködés első lépéseként új edukációs honlap indult, ami a közeljövőben egy kereshető adatbázissal is bővül.

A klinikai vizsgálatokban évente mintegy 15-20 ezer magyar beteg vesz részt, akiknek a legmodernebb kezeléseket, valamint a gyógyulást vagy egy jobb minőségű élet reményét kínálják ezek a vizsgálatok. A tapasztalatok szerint azonban sok a tévhit a témával kapcsolatban, és sokszor az érdeklődők sem jutnak megfelelő információhoz.

Az elmúlt években közel ötödével csökkent a Magyarországon folytatott új klinikai kutatások száma. Részletek itt.

Az AIPM és az MKVT közös tájékoztató kampánya - és az annak első állomásaként elindult honlap - célja, hogy segítsen megérteni a klinikai vizsgálatok felépítését, működését, a sokszor bonyolult gyógyszerfejlesztési folyamatban betöltött szerepét, valamint elmagyarázza az érintetteknek, hogy miként vehetnek részt a vizsgálatokban. Kiemelten fontos annak bemutatása, hogy a klinikai vizsgálatok középpontjában a már sokszorosan tesztelt vizsgálati készítmény vagy eszköz biztonságos, folyamatosan és sokszorosan ellenőrzött körülmények közötti gyakorlati felhasználása áll.

A klinikai vizsgálatok révén a betegek a legújabb kezelési módszerekhez jutnak hozzá
A klinikai vizsgálatok révén a betegek a legújabb kezelési módszerekhez jutnak hozzá. Fotó: iStock

Az info.klivi.hu látogatói olvashatnak a klinikai kutatások egyes fázisairól, valamint a vizsgálatok során gyakran felmerülő kérdésekről, szakkifejezésekről és rövidítésekről. A közeljövőben pedig a Magyarországon elérhető klinikai vizsgálatok kereshető adatbázisával is bővül a kezdeményezés.

"A részt vevő betegeknek biztosított nyilvánvaló előnyökön túl, a Magyarországon végzett klinikai kutatások összességében mintegy 100 milliárd forint hozzáadott értéket teremtenek a gazdaságnak, miközben a klinikai vizsgálatok több ezer magasan képzett szakember itthoni foglalkoztatásához és szaktudásának folyamatos növeléséhez járulnak hozzá. Ezért fontos, hogy minden érintett és a közvélemény is hiteles információhoz juthasson a klinikai vizsgálatokról" - mondta el a honlap indulása kapcsán dr. Jandrasits Gergely, az AIPM alliance managere.

Dr. Szepesi Gábor, az MKVT elnöke kiemelte: "Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a klinikai vizsgálatokat rendkívül felkészült és elismert magyar szakemberek vezetik, akik számára ezzel ráadásul a nemzetközi tudományos vérkeringésbe való bekapcsolódásra is megnyílik az út. Ezáltal - amennyiben megfelelnek a vizsgálatban való részvétel feltételeinek - a magyar betegek számára is elérhetővé válik a lehetőség, hogy olyan, általában több országban zajló nemzetközi vizsgálatoknak legyenek önkéntes résztvevői, amelyekben a legmodernebb és legfejlettebb terápiák és kezelések fejlesztései zajlanak. Így ezek számukra is elérhetővé válnak."

A magyar betegeknek és a hazai egészségügynek is jelentős hozzájárulást jelentő, Magyarországra kerülő új klinikai vizsgálatok túlnyomó részét az innovatív gyógyszercégek finanszírozzák, ezáltal a betegek számára nyújtott ingyenes gyógyszerek és vizsgálatok a költségvetés számára is milliárdokban mérhető könnyebbséget jelentenek évente. Az AIPM álláspontja szerint a sikeres klinikai vizsgálat és az azt követő engedélyeztetés után fontos lenne, hogy a betegek szélesebb köre minél előbb hozzájusson az innovatív készítményekhez. Ehhez azonban az új terápiákhoz való hozzáférés gördülékenyebbé tétele és a befogadások felgyorsítása szükséges.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra