Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?

Egészségi állapotunkat életmódunk, genetikai adottságaink és a környezeti tényezők együttesen határozzák meg. Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

A modern örökléstani kutatások is arra irányulnak, hogy feltárják, jellemezzék azokat a genetikai mutációkat, amelyek például szív- és érrendszeri vagy éppen daganatos elváltozások kialakulásához vezethetnek. Egyúttal fontos cél, hogy feltérképezzék azokat a veszélyeztető magatartásformákat is, amelyek egy-egy betegség kialakulásában, súlyosbodásában meghatározóak lehetnek.
A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz olyan egészségmagatartási formák, amelyek már jól ismert rizikófaktorai a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Ugyanakkor a dohányzásra vagy az alkoholra való rászokásnak és leszokásnak is genetikai háttere van. Ám arról, milyen hatással van egészségi állapotunkra a genetika és az életmód, megoszlanak a vélemények.
Életkorunk például fontos szerepet játszik abban, miként vélekedünk e két tényező kapcsolatáról - derült ki legfrissebb felmérésünkből. A HáziPatika.com kutatásában a válaszadóknak 100 pontos skálán kellett értékelniük, mérlegelniük, miként befolyásolhatja egészségi állapotukat a genetika és az életmód.
A felmérésben összesen 3035-en vettek részt. A válaszadók 48 százaléka szerint az örökletes tényezők fontosabbak, mint az életmód, de mindössze 12 százalékuk érezte úgy, hogy a genetika háromszor olyan lényeges, mint az életvitel.

Vajon tényleg kapnánk még 17 évet, ha elhagynánk a dohányzást, a vörös húsokat, a cukrot és a tunyulást? Mit tudnak a japánok és mit a 100 év felettiek? - válaszok a cikkben!

Ezzel szemben a résztvevők több mint fele (52 százalék) vélte úgy, hogy az életmód szerepe jelentősebb, és 23 százalék, azaz 700 válaszadó legalább háromszor olyan fontosnak értékelte azt.
Ennek megfelelően a megkérdezettek átlagosan 56-44 pont arányban ítélték hangsúlyosabbnak az életmódbeli tényezőket. A kutatásból kitűnik, hogy a nők és az idősebbek inkább a genetikát tartják döntő jelentőségűnek, míg a fiatalok és a férfiak az átlagnál erőteljesebben hangsúlyozzák az életmód szerepét.
Egészségtudatossággal az örökletes betegségek kialakulása is lassítható

Egészségtudatossággal az örökletes betegségek kialakulása is lassítható

A korosztályok közötti különbségek a szélsőségesebb véleményeknél voltak kézzel foghatóbbak. A 30 évnél fiatalabb felnőttek 27 százaléka értékelte úgy, hogy 100-as skálán legalább 75 pont az életmód fontossága, míg a 60 évnél idősebbek között ugyanez az arány csak 21 százalék volt. Ugyanakkor a fiatal felnőttek 8 százaléka gondolta úgy, hogy a 100 pontos skálán legalább 75 pont a genetika fontossága, míg a 60 évnél idősebbeknek csupán 16 százaléka feltételezte ugyanezt.
Amerikai orvos-kutatók szerint egészségünket 43 százalékban az életmódunk, 19 százalékban környezetünk, 27 százalékban pedig öröklött tulajdonságaink határozzák meg. A fennmaradó 11 százalék az egészségügyi viszonyok függvénye. A környezeti tényezők és öröklött tulajdonságaink együttvéve sincsenek nagyobb befolyással egészségünkre, mint az életmódunk. Az egészséges táplálkozásnak, a testmozgásnak bizonyítottan kiemelt szerepe van a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Azok, akiknek a családjában halmozottan fordulnak elő súlyos örökletes megbetegedések, egészségtudatos magatartással, életvitellel késleltethetik vagy akár el is kerülhetik a betegség kialakulását.
Amennyiben már genetikai szinten ismertek a kockázatok, felmérhető a veszélyeztetettség szintje, akkor célzott egészségügy programokkal tudatosan megakadályozható, hogy a betegséghez vezető káros környezeti hatások érvényesüljenek. Ahogy Elliot P. Joslin amerikai diabetológus fogalmazott: "A gének töltik be a fegyvert, de a környezet húzza meg a ravaszt".

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait