Kérdéses több ezer beteg kezelése

November 1-től egyes betegcsoportokban csak egy innovatív gyógyszer marad kötelezően választandó terápiaként. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint ez a változtatás betegek ezreinek terápiás lehetőségeit szűkíti le.

"Minden korábban megfogalmazott szakmai aggály és kockázat ellenére a mai napon megjelent új közbeszerzési eljárás szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő új típusú árversenyt hirdet meg egyes innovatív gyógyszerek között. Így egyes betegcsoportokban csak egyfajta gyógyszer lehet minden betegnél a kötelezően választandó terápia. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) egyértelműen elhibázottnak tartja a lépést" - írja közleményében az egyesület.

Mi az innovatív gyógyszer, és hogyan fejlesztik?

Innovatívnak nevezzük, ha új fejlesztést hozunk létre vagy új ötletet valósítunk meg. A gyógyszeriparban sincs ez másként: a gyógyszergyártásban is azt tekintjük innovatívnak, ami a betegek számára új terápiás vagy diagnosztikai lehetőségeket tár fel. Bővebben ezekről a készítményekről az alábbi cikkünkben írtunk!

A költségcsökkentés volt a cél

A tételes finanszírozású gyógyszerek közbeszerzésének tervezett módosításáról több hónapon át folytak szakmai egyeztetések, amelyek során az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kezdetektől fogva jelzete jogi, orvosszakmai és etikai aggályait. Közleményük szerint azonban a "költségcsökkentés jegyében" született új eljárás kialakításakor ezt nem vették figyelembe a döntéshozók.

Egyes betegcsoportokban csak egy innovatív gyógyszert használhatnak novembertől
Egyes betegcsoportokban csak egy innovatív gyógyszert használhatnak novembertől

A jövőben a tendereljárás eredményeként kialakuló ársorrendben kell majd az orvosnak a terápiákat alkalmazni, és csak az elsőként választandó terápia eredménytelensége esetén áll vissza a beteg érdekein és az orvos szabad szakmai belátásán alapuló döntési jog - miközben az onkológiai betegek esetében az időfaktor kiemelkedő jelentőséggel bírhat - hívja fel a figyelmet közleményében az AIPM.

Több ezer beteg járhat rosszul

Az egyesület szerint az új eljárás következtében egyértelműen csökkenhet a választási szabadság a betegek számára legmegfelelőbb terápia (és ezzel együtt a legjobb gyógyulási esély) kiválasztására. Ez az intézkedés akár több ezer beteg gyógyszeres kezelését is érintheti majd, akik olyan súlyos betegségekben szenvednek, mint az áttétes rosszindulatú bőrrák (melanoma), a tüdőrák, a prosztatarák, vastagbéldaganatok, továbbá súlyos időskori szemészeti kórképek, különböző súlyos autoimmun gyulladásos betegségek vagy a ritka kórképek közé tartozó Fábry-kór. 

"Ez az új versenyeztetési eljárás az innovatív terápiák esetében Európában sehol másutt nem alkalmazott gyakorlat. Nem véletlenül, ugyanis rövid és hosszú távon is számos előnytelen következménnyel járhat a betegek, az orvosok és végső soron a magyar ellátórendszer egésze számára is" - hívja fel a figyelmet az egyesület.


Alapvető szakmai ellentmondás az AIPM szerint, hogy az Európai Gyógyszerhatóság a szóban forgó innovatív terápiák mindegyikét egyedi, innovatív terápiaként vizsgálta meg és engedélyeztette. A most kiírt tenderek alapjául azonban a feltételezés szolgál, hogy ezek a gyógyszerkészítmények azonos hatásúak, miközben felcserélhetőségükre, helyettesíthetőségükre vonatkozó klinikai vizsgálati eredmények, sőt erre irányuló nemzetközi orvosi tapasztalat sem áll rendelkezésre. Bár az új tervezetet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint a hazai orvosszakma is támogatja, az erre irányuló szakmai állásfoglalásokat az AIPM-nek többszöri kérés ellenére sem juttatták el.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait