A generikus és az originális gyógyszer jelentése

HáziPatika

Az originális és generikus gyógyszerek közötti különbség a kifejlesztésük módjában keresendő. Összehasonlításuk alapja lehet az ár, a hatékonyság és a biztonságosság.

Vannak generikus és az originális gyógyszerek

Originálisnak nevezzük azokat a gyógyszereket, amelyek hatóanyaga új fejlesztés eredménye. Ezt az új molekulát a kifejlesztés után rögtön szabadalommal védik le a gyártók, hogy más cég ne forgalmazhassa. A szabadalmi oltalom ideje 20 év. A levédés után indulnak csak az évekig tartó kutatások, hogy valóban hatékony és nem ártalmas-e a szer. Az esetek nagy többségében kiderül, hogy a hatóanyag vagy nem alkalmas a célzott betegség kezelésére, vagy olyan biztonsági problémákkal rendelkezik, amelyek nem teszik lehetővé alkalmazását gyógyszerként. A törzskönyvezett és forgalomba került originális gyógyszereket ekkor védi még néhány évig a szabadalom.
A szabadalmi oltalom lejárta után bármelyik gyógyszercég gyárthat ugyanazzal a hatóanyaggal gyógyszert. Ha ezeknek az utángyártott termékeknek ugyanannyi a hatóanyag-tartalma, és a hatóság egyenértékűnek minősítette az originálissal, akkor generikumként lehet törzskönyvezni.
A hatóanyag hatástani, toxikológiai és klinikai vizsgálatait az originális szer gyártói végzik
A hatóanyag hatástani, toxikológiai és klinikai vizsgálatait az originális szer gyártói végzik

A generikumok hatásossága és biztonságossága

Az originálisként törzskönyvezett gyógyszereknél a gyártó éveken át hatástani, toxikológiai és klinikai vizsgálatokat folytat, hogy megbizonyosodjon a hatóanyag hatásosságáról és biztonságosságáról. Ezen vizsgálatok legfőbb hibája, hogy a hatóanyagot először csak egészséges önkénteseken, majd olyan betegeken tesztelték, akik csak abban az egy betegségben szenvednek, amelyre a szert szánják. Nagyon szigorú etikai szabályok vonatkoznak ezekre a vizsgálatokra, különösen ami a gyermekeken és a várandósokon való kipróbálást illeti. Úgy is mondhatjuk, hogy "nem életszerű" eredményeket kapunk. Emiatt a törzskönyvezést követően további megfigyeléseket kell folytatni a gyártónak a több betegségben szenvedőkön, és a többfajta gyógyszert szedőkön az esetlegesen kialakuló kölcsönhatások miatt, valamint a mellékhatások felderítése is fontos feladat.

A generikus gyógyszereknél nincs szükség a hatóanyag ismételt hatástani, toxikológiai és klinikai vizsgálatainak elvégzésére, hiszen ezt már megtették az originális szer gyártói. A generikumok hatására, mellékhatásaira, illetve biztonságosságára vonatkozó pontos adatok gyűjtésére szigorúan véve ugyanolyan protokollok lennének szükségesek, mint amelyeket az innovatív szereknél alkalmaznak. Az ilyen vizsgálatok azonban valószínűleg nem adnának arányosan több információt. Ráadásul az eredeti molekulára - terápiás hatását illetően - már a hosszú távú követés eredményei is rendelkezésre állnak (tehát a generikumok gyártója "biztosabbra mehet"). További előnyt jelent, hogy az adott molekula biztonságosságát a legspeciálisabb helyzetekben is már több éves használati periódus tapasztalatai erősíthetik meg.
Ezalatt biztosan bekövetkeznek azok az események, amelyek a törzskönyvezés előtti gyógyszerfejlesztés humán fázisaiban érthetően nem vizsgálhatóak (terhesség, túladagolás stb.). A gyakran több tízezer beteg évekig tartó kezelésének elemzése adatokat szolgáltathat az adott készítmény biztonságosságáról a különféle társbetegségek esetén, beleértve a fejlesztés során nem vizsgált gyógyszer-kölcsönhatásokat is, valamint az alkalmazás sajátosságait speciális, például idős betegeknél.

Mi befolyásolja a gyógyszer árát?

Az új fejlesztésű gyógyszerek esetében a hatástani és kutatási szakasz sokéves periódusa hatalmas fejlesztési költséggel jár. Ezt az akár több milliárd dollárra tehető összeget vagy annak jelentős részét viszont a szabadalmi védettség időszakában már vissza kell nyerni, mert ezt követően, éppen a generikumok megjelenése miatt azonnali piacvesztéssel kell számolni. Ebből következik, hogy az innovatív gyógyszerek ára magas, az egészségügyi finanszírozók és a betegek számára is nehezen megfizető.

A generikumok elterjedésének mindenekelőtt gazdasági okai vannak. A hatástani és klinikai kutatási fázisok kihagyásával rengeteg pénzt, időt és fáradságot megspórolnak maguknak a generikus gyártók. A generikus termékek megjelenésével eltűnik az eredeti (originális) készítmény monopolhelyzete, erősödik a versenyhelyzet, ami az árak csökkenését eredményezi. Ez hasznos a társadalombiztosításnak és a betegeknek, a fogyasztóknak is. Az alacsonyabb árakkal növelik a modern hatóanyagok elérhetőségét. A generikumok minősége, hatékonysága és biztonságossága azonban megegyezik az eredeti készítményekével. A generikus készítmények szélesebb körű alkalmazása megtakarítást jelent, amely az egészségbiztosító számára lehetővé teszi más, drágább eredeti gyógyszerek szélesebb körű támogatását, míg azokból is meg nem jelennek a generikumok.

Miben másak és miben nem a generikumok a kezelés során?

A generikumok nem tekinthetőek új készítményeknek, tehát az eredeti szer nem kellő mértékű hatása esetén annak generikumától sem várható el megfelelő gyógyhatás. Az originális készítményhez képest a generikumok hasonló, de nem teljesen azonos terápiás hatásúak, mindkét irányba maximum 20 százalékkal térhetnek el. Ebből következik, hogy a generikumok hatása egymástól jelentősebb mértékben, akár 40 százalékban is különbözhet.

Ha a beteg még nem kapta az adott hatóanyagot, a kezelést annak generikumával is el lehet kezdeni. Az eredeti gyógyszer átváltása generikumra a speciális betegcsoportoknál (idősek, gyermekek, többféle betegségben szenvedők, többféle gyógyszert szedők) fokozott óvatosságot igényel. Egyes betegek esetében a gyógyszerváltást jelentős életeseménynek kell tekinteni, amely (biológiai, illetve pszichés) krízishelyzetet is előidézhet. A gyógyszerváltás jelentős és felelősségteljes orvosi döntés. Amennyiben más (gyógyszerész vagy maga a beteg) kezdeményezi, végrehajtása előzetes orvosi konzultációt igényel. Ennek elmulasztása jogi következményekkel járhat.

Mindkét gyógyszertípus fontos

Az originális gyógyszerek kifejlesztése óriási mennyiségű munkát és pénzt emészt fel, ezért drágábbak is, generikus szerekkel szembeni előnyük azonban nyilvánvaló: az eddig gyógyíthatatlan betegségek és az újonnan megjelenő kórokozók ellen csak a fejlesztéssel, innovációval előállított gyógyszerek segítségével fejlődhet az orvostudomány. A generikus gyógyszerek ezzel szemben olcsóságuk miatt hatékonyan csökkenthetik az egy főre eső gyógyszerkiadást, és különösen fontosak a fejlődő országokban, főképp afertőző betegségek(AIDS, TBC stb.) kezelésében és gyógyításában.

Amint láthattuk, mindkét gyógyszertípusnak megvan a maga előnye. A generikumok olcsó árukkal szolgálják azt a pénzmegtakarítást, amellyel az originálisok elérhetőbbé válnak a betegek számára.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait