A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethet

A közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség. Kiváltó okai között lehet az endometriózis, amely a fájdalmas menstruációval küzdő nők közül minden másodikat érint! A betegség meddőséghez, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet, mindezek ellenére itthon nagyon kevés nő hallott róla.

Mintha elfogadtuk volna, hogy afájdaloma menstruáció velejárója, így tudjuk anyáinktól és megerősítenek ebben a barátnők is. Megértjük, ha valaki emiatt lemond egy programot, és hitetlenkedünk, ha azt halljuk, hogy létezik óramű pontosságú és fájdalommentes menzesz. Meleg vizes borogatást ajánlunk a hasra, bevált módszereket javaslunk a görcsökre és mélyen együtt érzünk, hiszen  - azt hisszük, tévesen - ez így természetes: fáj, amikor itt a havi baj.


 

Pedig nem normális, ha fáj és nem normális az sem, ha rendszertelen a menstruáció.  A szabálytalan, a fájdalommal kísért menstruáció a még kevésbé ismert, mégis sokakat érintő endometriózis egyik leggyakoribb tünete. Ijesztő adat, hogy a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van, nagyon sokan viszont még nem is hallottak erről a betegségről. Azendometriózisvilágszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint*. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő szenved endometriózisban ma Magyarországon.

A fájdalmas, rendszertelen menstruáció endometriózis tünete is lehet
A fájdalmas, rendszertelenmenstruációendometriózis tünete is lehet

 Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló - endometrium-szövet - kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklus változásait, ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen. A betegség időben történő felismerésével és megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások elterjedése megelőzhető, ezért elengedhetetlen, hogy ha a menstruáció fáj, vagy ha rendszertelen, mielőbb konzultáljunk szakemberrel.

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány az egyetlen hivatalos civil szervezet, amely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt, kiemelt célja a megelőzés és az edukáció. Mert fontos, hogy ne fogadjuk el, ha fáj a menstruáció, hogy beszéljünk róla, és értsük, hogy mi történik bennünk.

 

2017. március 25-én harmadik alkalommal csatlakozik az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az endometriózis tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. Emellett március hónapban több nagyvárosban is lesznek rendezvények a világnaphoz kapcsolódóan.

 

További információ:

http://www.noiegeszsegert.hu

Endometriózis Világnap 2017. Budapest: https://www.facebook.com/events/392825081049357/

Endometriózis Nagykövete Pályázat elérhető ITT!

STOP ENDO: https://www.peticiok.com/stop_endo

*Forrás: https://www.eshre.eu/, European Society of Human Reproduction and Embryology

 

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait