Mennyire biztonságos a vízben szülés?

Egy amerikai tanulmány szerint a vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos.

A Michigani Egyetem kutatói 397 vízben szülést és 2025 hagyományos, szárazon szülést elemeztek tanulmányukhoz, de semmilyen különbséget nem találtak az újszülöttek biztonsága szempontjából. A szülés utáni vérzés aránya is hasonló volt mindkét csoportban.

szülés, vízben szülés, természetes szülés, szülés utáni vérzés, biztonságos szülés
Az újszülöttek biztonsága szempontjából nincs különbség a vízben és a szárazon szülés között.Fotó: iStock

Így néz ki a vízben szülés

A vízben szülésnél az újszülött a kádból való kiemelés után veszi az első lélegzetét. Addig a tüdejét víz tölti meg, amely akkor távozik, amikor a gyerek levegőre kerül és lélegezni kezd. A köldökzsinóron keresztül viszont kap oxigént. Fontos azonban, hogy az újszülöttet nem szabad visszameríteni a vízbe. A Michigani Egyetem kórházában a vízben született csecsemőket szinte azonnal kiveszik, és az orvosok nagyon vigyáznak, hogy nehogy ismét alámerüljenek. Az anya és a gyermek segítséggel hagyja el a kádat, és meleg takarókba csavarják őket. Tipikusan csak ez után kerül sor a méhlepény megszületésére, így a szülésnél közreműködők pontosan tisztában vannak a vérveszteség mennyiségével.

Mi jelzi egyértelműen, hogy megindult a szülés? A válaszért kattintson ide!

Ha megfelelő technikával csinálják, a vízben szülés tapasztalatai nagyon jók - mondta Lisa Kane Low, a tanulmány vezető szerzője, a gyermekgondozás professzora. Több intézménynek kellene felkínálnia a kismamáknak a vízben szülést a megfelelő szabályok bevezetésével, továbbá több kutatást kellene végezni, hogy megértsük a vízben szülő nők elégedettségének okait - tette hozzá Ruth Zielinski, a tanulmány társszerzője, a gyermekgondozás klinikai adjunktusa.

Az Egyesült Államokban csak néhány kórház és szülőotthon kínál vízben szülést, mert kockázatosnak tartják az újszülöttkori fertőzések és a köldökzsinór esetleges elszakadása miatt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció