Fellélegezhetnek a norvég nők

Norvégiában engedélyezték az egyedülálló nőknek a mesterséges megtermékenyítést.

A norvég parlamenti ellenzéknek kedden sikerült elfogadtatnia a biotechnológiai törvény módosítását, amelynek értelmében engedélyezték a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló nőknek, és a petesejtadományozást. A tizenhat éve hozott jogszabály mostani módosítása emellett kiterjed a terhesség első három hónapjában végzett ultrahangvizsgálatokra és egy különleges vérvizsgálatra is, amely a magzat esetleges genetikai betegségeit hivatott megállapítani.

ultrahang, genetikai vérvizsgálat, petesejtadományozás, mesterséges megtermékenyítés
ultrahang, genetikai vérvizsgálat, petesejtadományozás, mesterséges megtermékenyítés

A törvénymódosítást heves vita előzte meg: a kisebbségi kormányhoz tartozó Kereszténydemokrata Párt (KrF) ugyanis attól tartott, hogy a szülők a magzatelhajtás mellett dönthetnek, ha a várandósság korai fázisában például kromoszómarendellenességet állapít meg a vizsgálat.

Erre a betegségre utalhat a hosszúkás arc és a nagy fül A leggyakoribb tanulási nehézséget okozó kromoszóma-rendellenességet gyakran hívják fragilis X-szindrómának vagy törékeny X-szindrómának, de Martin-Bell betegség néven is ismerik első leírója után. Az érintettek sajátos magatartásformája a legfigyelemreméltóbb abnormalitás. Részletekről korábbi cikkünkben olvashat.

A KrF ezért keresztülvitte, hogy a szavazásnál a törvényhozás mind a 169 tagja legyen jelen. A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályok miatt az oslói parlament történelmi tanácstermében plexilapokat állítottak az ülések közé. A Konzervatív Párt (Höyre) mellett jelenleg a KrF és a liberális Venstre alkotja az Erna Solberg miniszterelnök vezette kisebbségi koalíciós kormányt, amelyet az ellenzék egy része - a szociáldemokraták, a szocialista baloldal (SV) és egyes radikális jobboldali képviselők - leszavazott a keddi voksoláson.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés