A családtervezés legfontosabb lépései

A családalapítás előtt állóknak nagyon fontos előre tervezni, hogy a magzat fejlődése és a kismama egészsége is kifogástalan lehessen. Melyek a legfontosabb lépések?

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már a magzati fejlődés minden pillanatát nyomon követhetjük, és az esetleges betegségeket kialakulásuk előtt is kiszűrhetik az orvosok. A családtervezés első lépései azonban egészen a fogantatás előtti időszakra esnek, ugyanis a leendő kismama egészségét is fel kell készíteni az előtte álló csodás, ám testileg megterhelő időszakra.

Helyes életmód és vitaminok

Egy sokakat érdeklő kérdés: ihat-e kávét a kismama?

Nagyjából három hónappal a fogantatás előtt a nőnek el kell kezdenie a felkészülést: érdemes már ilyenkor egy tudatosabb életmódra váltani, kerülni az egészségtelen élelmiszereket, illetve az olyan káros szenvedélyeket, mint az alkohol és a cigaretta. Már ilyenkor fontos szerepük lehet a magzatvédő vitaminoknak, rendszeres szedésükkel ugyanis számos fejlődési rendellenesség (például a nyitott gerinc, illetve a koponya- és agyhiány) veszélye csökkenthető. Nem egyetlen készítményről, hanem vitaminok egész csoportjáról van szó, melyet a várandósság más-más időszakában kell szedni. A legtöbb ilyen készítmény tartalmaz például folsavat , amelynek túl alacsony értéke növelheti többek között a velőcső-elzáródás kialakulásának a veszélyét is. Nagy arányban tartalmaznak továbbá A-, B-, C- és E-vitaminokat is, melyek mindegyike szükséges a magzat egészséges fejlődéséhez.

A terhességre való felkészülést már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni
A terhességre való felkészülést már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni. Fotó: iStock

Szintén a fogantatás előtt érdemes egy átfogó hormonvizsgálatot készíteni, ezzel ugyanis felmérhető, hogy a női hormonális rendszer tökéletes állapotban van-e a gyermekvállaláshoz. A vizsgálatot vérvétel előzi meg, amelyből megállapítják többek között az anti-müllerian hormon (röviden AMH) szintjét. Az életkor előrehaladtával ennek a hormonnak a mennyisége is csökken, ezzel együtt pedig a petesejtek és tüszők mennyisége is egyre alacsonyabb lesz. Az AMH-val a petefészek-tartalék, és a menopauzáig hátralévő idő jól megbecsülhető. Szintén fontos lehet több hormon mérése is, így a follikulus stimuláló hormoné (FSH), amelynek a petefészek tüszők kifejlődésében van kulcsszerepe, a luteinizáló hormoné (LH), mely a tüszőrepedéséért és a peteérésért felel, valamint a progeszteroné (PROG) mely a terhesség megtartásában játszik szerepet. A számos egészségügyi intézményben elérhető vizsgálati csomagok segítségével a leendő kismama vasháztartásáról, máj- és veseműködéséről , a vérképző rendszerének állapotáról és a szervezetében fennálló különböző gyulladások mértékéről kaphatunk információt. A magzat egészsége szempontjából ezek mindegyikének fontos szerepe van.

Vizsgálatok a várandósság alatt

Az első trimeszterben a nőgyógyászati vizsgálat mellett, egy vér- és vizeletminta-vételből álló laboratóriumi vizsgálatot is elvégeznek, amely felvilágosítást ad a kismama egészségi állapotáról. Ekkor többek között bizonyos fertőzésekkel szembeni védettség és a kötelező vércsoport és ellenanyag meghatározás (melyet esetlegesen további vércsoport és ellenanyag meghatározások követnek a magzat és az anya védelmében) is megtörténik. Az első ultrahangvizsgálat, illetve genetikai szűrővizsgálat is erre az időszakra esik, amelynek eredményeit sok esetben belgyógyászati vizsgálattal is kiegészítik.

A második trimeszterben a kismama a védőnővel is sűrűbben találkozik, aki az egészségügyi adatait is rendszeresen feljegyzi. Ebben az időszakban egy cukorterheléses vizsgálatot is elvégeznek, amelyből kiderülhet, hogy fennáll-e a terhességi cukorbetegség veszélye. Emellett egy újabb laborvizsgálatra is sor kerül, hogy felmérjék, szükség van-e például vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mértékű pótlására.

A legtöbb vizsgálatra az utolsó, vagyis harmadik trimeszterben van szükség, ilyenkor már a magzat méreteit és helyzetét, a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is rendszeresen figyelik. A szülés pillanatához közeledve egy utolsó laboratóriumi vizsgálatot is elvégez az orvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra