Nem kell víz a tengeribetegséghez

Enyhe tünetektől a súlyos kellemetlenségekig számos panasszal jelentkezhet a tengeribetegség, amely viszont az elnevezését némiképp cáfolandó még azt sem követeli meg az érintettektől, hogy a nyílt vízen hajózzanak.

A tengeribetegséghez nem is kell víz?

Maga a fogalom alighanem mindenki számára ismerős, sokan át is élték már a problémát, amely lehetett egy kis émelygés, de akár súlyos, kiszáradással fenyegető hányás is. Az egyéni adottságok e téren is meghatározóak, hiszen míg egyesek soha nem találkoznak ezzel a nem kívánt állapottal, addig mások alaposan megszenvedik.

És hogy mi áll a háttérben? A tengeribetegséget a belső fülben lévő helyzetérzékelő rendszer zavara okozza. Bizonyos szituációkban ugyanis a mozgás során hirtelen bekövetkező változások és a közben látott vizuális ingerek nincsenek összhangban.

Nem szükséges vízre szállni ahhoz, hogy valaki tengeri beteg legyen, egyensúlyérzékelés mozgás okozta betegség tengeribetegség hányás rosszullét hányáscsillapító
Nem szükséges vízre szállni ahhoz, hogy valaki tengeribeteg legyen

Jellemző példa lehet erre, amint a hullámok más ritmusban lökik meg a hajót, mint ahogy szemünkkel látjuk azokat, de egy autóban is átélhetünk hasonlót hirtelen gyorsuláskor és lassuláskor. Sőt, gyerekek akár egy videojáték előtt ülve is átélhetnek hasonlót.

A tengeribetegség a felnőttek körében egyébként is sokkal ritkább, mint gyerekkorban.

A víz és a szárazföld mellett jelentkezhetnek-e a panaszok a levegőben is? A tengeribetegség és a repülőgépek kapcsolatáról ide kattintva olvashat.

Az orvosi kifejezéssel csak mozgás okozta betegségként aposztrofált jelenség kezelése kizárólag tüneti: hányáscsillapítók, hányingercsökkentők segíthetnek mind a megelőzésben, mind a már meglévő tünetek enyhítésében. A helyzet a legtöbb esetben magától rendeződik.

A tengeribetegségről bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: