Napi 12 perc mozgás ezt teszi velünk

Már 12 perc intenzívebb mozgás is jelentősen befolyásolja az egészségi állapotunkat.

A kijárási korlátozások és a maszkviselés sokak számára ellehetetleníti a szabadtéri sportolást, ráadásul a fitnesztermek is bezártak, ami tovább szűkíti a lehetőségeit azoknak, akik átmozgatnák magukat. Ez pedig nem csak a mentális, hanem a fizikai egészségünkre is komoly hatással van. Egy kutatás szerint már napi néhány perc mozgással is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Milyen hatással van a mozgás a szívünkre? Javítja a koleszterinszintet, segít, hogy megtartsuk vagy elérjük a szív terhelésének szempontjából optimális testsúlyt, hozzájárul a vérerek rugalmasságának és átjárhatóságának megőrzéséhez. Kattintson a részletekért!

Komoly betegségek is megelőzhetőek így

A Circulation folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy a rövidebb ideig végzett testmozgások is jelentősen javíthatják az egészséget, mivel megváltoztatják a szervezet anyagcserefolyamataiban kulcsszerepet játszó metabolitok szintjét. A cikk szerint csupán 12 perc intenzív kardió megváltoztathatja a keringő metabolitok több mint 80 százalékát, ami hosszú távon jó hatással van a keringésre és számos betegség kialakulásának esélyét csökkentheti.

A sportolásra a legtöbb embernek jelenleg csak otthon van lehetősége. Fotó: Getty Images
A sportolásra a legtöbb embernek jelenleg csak otthon van lehetősége. Fotó: Getty Images

A tanulmány 411 középkorú férfi és nő metabolitszintjét vizsgálta 12 perces erőteljes testmozgás előtt és után is. Eredményeik szerint ez a rövidebb testmozgás is jelentős metabolitszint-változást eredményezett. Olyan anyagcsere-termékekben figyeltek meg számottevő változást, amelyek többek között a cukorbetegség , májbetegség, illetve a szívbetegségek kialakulásával is összefüggésbe hozhatóak.

Korábbi, több évtizedes egészségügyi adatokat is felhasználva a kutatók a metabolitszint-változásból azt is meg tudják jósolni, hogy a vizsgált személyek milyen hosszú életkorra számíthatnak, valamint hogy milyen komolyabb betegség kialakulásának nagyobb a kockázata náluk. Eredményeik szerint a későbbiekben az orvosoknak fontos lenne ezeket az anyagcsere-termékeket is nagyobb figyelemmel vizsgálni, hiszen komoly egészségügyi problémákra hívhatják fel a figyelmet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: