Kiderült, mi áll az ellustulás mögött

Finn kutatók szerint az iskolakezdéssel drasztikusan csökken a gyerekek aktivitási szintje. Mit lehet tenni ez ellen?

A finn Jyväskyläi Egyetem nemrég egy közös kutatást végzett egy kutatóközpont szakértőivel. 27 korábbi, 2004 és 2018 között megjelent tanulmány eredményeit elemezték. Az összesítés során kiderült, hogy az iskolakezdéssel a fizikai aktivitás jelentősen visszaesik a gyermekek körében. Egyszerűbben mondva: ellustulásunk és ülő életmódunk megalapozása 6-7 éves korunkban, az iskolapadba való beüléssel kezdődik el.

iskola, iskolapad, tankötelesség, gyerekek, mozgásszegény életmód, ülő életmód, lustaság
Fontos lenne, hogy a végigült tanórák után is mozoghassanak a gyerekek. Fotó: 123rf

Mennyit kellene mozogni?

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ajánlása szerint 5 és 18 éves kor között naponta legalább egy órát kellene mozogni, amibe a futás , a biciklizés, a tenisz vagy bármilyen választott sport beletartozhat. Emellett alapvető fontosságú lenne legalább heti három izom- és csonterősítő gyakorlat is.

A kutatók szeretnék elérni, ha minél több iskola és sportklub hívná fel a gyerekek figyelmét a mozgás fontosságára. Illetve azt is fontosnak tartják, hogy további ingyenesen használható, bárki számára elérhető sportlétesítmények, valamint biztonságos bicikliutak épüljenek. A biciklizés jótékony hatásairól itt olvashat!

Ahogy telnek az évek, egyre kevesebbet mozgunk. Az NHS felnőtteknek szóló ajánlása szerint viszont 18 év felett is szükség lenne heti 150 percnyi mérsékelt intenzitású mozgásra és heti legalább két erősítő edzésre. Ezeknek az ajánlásoknak azonban a tinédzserek négyötöde, illetve a felnőttek harmada nem tud megfelelni.

A szülők, családok szerepe

A szülők szerep ugyancsak rendkívül fontos. A tudósok szerint azok a gyerekek, akiknél a család is támogatja a sportolást , kisebb valószínűséggel válnak inaktívakká a későbbiekben. Azok is nagyobb valószínűséggel sportolnak rendszeresen, akik csak kevés ideig tévézhetnek otthon. Ráadásul azok, akik gyerekként aktívabbak, a későbbiekben is érzik majd ennek jótékony hatását - akkor is, ha ülőmunkát fognak végezni.

Ezzel együtt persze az is előfordulhat, hogy míg valaki gyerekként nem tud sportolni vagy nincs lehetősége erre, felnőttként aktív életet kezd élni. A kutatók szerint ez azokra jellemző, akik abbahagyták a dohányzást, illetve nemcsak hogy egészségesek, de meg is akarják őrizni az egészségüket.

Forrás: dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: