Jót tesz a jóga a menopauza idején

A jóga segíthet álmatlanság ellen azoknak, akik a menopauza idején ilyen gondokkal küzdenek, a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés ellen azonban nem jelent megoldást ez a sport.

Amint arról a című lapban közzétett tanulmány szerzője, Katherine Newton beszámolt, a menstruáció elmaradása után számos nő küzd álmatlansággal, így számukra nagy segítséget jelenthet a jóga. Mivel a klimax idején jelentkező tünetek ellen a szakemberek legtöbbször hormonterápiát javasolnak, amire sok nő nem szívesen vállalkozik, a kutatók abban bíztak, talán a jóga - vagy egyéb természetes módszerek - ezek ellen is védelmet tudnak nyújtani.

A jóga segíthet álmatlanság esetén

Vizsgálatuk során 249 egészséges nővel készítettek felmérést, akiket három csoportra osztottak. Egy részük rendszeresen kezdett jógázni, másik részük aerobikozni, a harmadik csoport pedig egyik tevékenységben sem vett részt, emellett pedig egy részük omega-3 zsírsavat, másik részük placebót szedett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a testmozgás minden esetben csökkentette az omega-3 zsírsavnak azonban sem a hőhullámokra, sem az éjszakai verejtékezésre, sem az álmatlanságra vagy a kedélyállapotra nem volt befolyása.

Dr. Newton mellett még számos szaktekintély vett részt a kutatásban, amit többek között az Egyesült Államok Nemzeti Egészség Intézete (NIH) támogatott.

A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik. Másik ismert irányzata a rádzsa-jóga, amely főleg koncentrációs és meditációs gyakorlatokra épül, ezekkel törekszik hatni az ember lelki világára, tudatára, érzelmeire is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)