Jót tesz a jóga a menopauza idején

A jóga segíthet álmatlanság ellen azoknak, akik a menopauza idején ilyen gondokkal küzdenek, a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés ellen azonban nem jelent megoldást ez a sport.

Amint arról a című lapban közzétett tanulmány szerzője, Katherine Newton beszámolt, a menstruáció elmaradása után számos nő küzd álmatlansággal, így számukra nagy segítséget jelenthet a jóga. Mivel a klimax idején jelentkező tünetek ellen a szakemberek legtöbbször hormonterápiát javasolnak, amire sok nő nem szívesen vállalkozik, a kutatók abban bíztak, talán a jóga - vagy egyéb természetes módszerek - ezek ellen is védelmet tudnak nyújtani.

A jóga segíthet álmatlanság esetén

Vizsgálatuk során 249 egészséges nővel készítettek felmérést, akiket három csoportra osztottak. Egy részük rendszeresen kezdett jógázni, másik részük aerobikozni, a harmadik csoport pedig egyik tevékenységben sem vett részt, emellett pedig egy részük omega-3 zsírsavat, másik részük placebót szedett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a testmozgás minden esetben csökkentette az omega-3 zsírsavnak azonban sem a hőhullámokra, sem az éjszakai verejtékezésre, sem az álmatlanságra vagy a kedélyállapotra nem volt befolyása.

Dr. Newton mellett még számos szaktekintély vett részt a kutatásban, amit többek között az Egyesült Államok Nemzeti Egészség Intézete (NIH) támogatott.

A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik. Másik ismert irányzata a rádzsa-jóga, amely főleg koncentrációs és meditációs gyakorlatokra épül, ezekkel törekszik hatni az ember lelki világára, tudatára, érzelmeire is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra