Így hat a mozgás az agyunkra

Több kutatás eredményei is bizonyítják, hogy a rendszeres sport nagyon jó hatással van agyunkra: amellett, hogy akár tíz évvel is lassíthatja az öregedését, védelmet nyújthat többek között az Alzheimer-kór ellen is.

Az erőnléti edzések a memóriát fejlesztik, míg az aerob mozgás a kognitív képességeket erősíti - állapította meg egy tanulmány, amely számos olyan kutatás eredményeit összegezte, mely a testmozgás és az ötvenen felüliek kognitív képességei közötti összefüggést vizsgálta. A British Journal of Sport Medicine nevű szaklapban megjelent tanulmány a kognitív funkciók tekintetében az olyan lassabb mozgásformákat, mint a jóga vagy a tai-chi szintén hatékonynak találta. A lényegi végkövetkeztetés az volt, hogy 45-60 perc rendszeres testmozgás kifejezetten egészséges az agy számára.

Amerikai és holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a jóga kardiovaszkuláris szempontból legalább olyan hatékony lehet, mint a futás vagy a kerékpározás. Részletek itt.

Miért is van ez így?

Amikor valaki sétál, és lába érintkezik a talajjal, az apró ütközések rezgéseket küldenek az artériákon át, ami serkenti az agyi véráramlást. Ez támogatja az egészséges agyműködést, hiszen a vér szállítja a szervnek az oxigént és a tápanyagot. Futás közben a véráramlás még erőteljesebb, de már a séta is elegendő a jótékony hatás eléréséhez. Ráadásul még abban is segít, hogy új agysejtek termelődjenek amellett, hogy a meglévőket is védi a különböző káros hatásoktól. A mozgás emellett segíti az endorfintermelődést is, ami szintén nagyon jót tesz az agynak.

A rendszeres testmozgás agyunk működésére is pozitív hatással van
A rendszeres testmozgás agyunk működésére is pozitív hatással van

Hogy melyik mozgástípus pontosan hogyan hat erre a szervre, folyamatosan vizsgálják a szakemberek. Egyelőre csak annyi biztos, hogy nem mindegyik mozgásformának azonos a hatása. Mindenesetre a jövőbeli kutatások eredményei újabb lehetőségeket nyithatnak meg a mozgásterápia területén.

Forrás: health.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: