Hastánc, avagy az ébredő női erő

Csiki Judit

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a hastánc az utóbbi évtizedekben a nyugati világ egyik legkedveltebb női mozgásformája lett? És vajon tényleg csak azoknak áll jól, akiknek van egy kis feleslegük hastájékon? Ezekre a kérdésekre is választ kaptam, amikor teljesen kezdőként kipróbáltam ezt a mozgásformát.

Bár korábban többféle táncstílust is tanultam már, a hastánccal valahogyan mindig elkerültük egymást. Idevonatkozó élményeim között legfeljebb csak egy hastánc-alapokra építkező alakformáló DVD-t tudnék felsorolni, amelyikre egy időben viszonylagos rendszerességgel edzettem, bár az már akkor világos volt, hogy a hastánc alapjainak megtanulásához ennyi messze nem elég. Épp ezért volt bennem egy kis izgalom, amikor Kupovits Barbara Kyra táncoktató stúdiója, a Kyra Tánc Stúdió & Treasure Box nyílt napján beálltam életem első valódi hastánc-órájára.

Teljes koncentrációval

Ez az izgalom persze hamar feloldódott, mint ahogyan én is viszonylag hamar magam mögött hagytam a napi problémákat, és a kifelé vivő gondolatokat. A hastánc mozdulatai ugyanis teljes koncentrációt igényelnek. Csak így lehet kivitelezni azt, ami még a legalapvetőbb mozgásokhoz is szükséges: a nagyfokú izolációt, amelynek során az egyes testrészek a többitől külön mozognak. A csípőmozgások ebben a kezdő fázisban még viszonylag egyszerűek, ám egy idő után csatlakozik hozzájuk a kéz mozdulata, ezt a kettőt összehangolni pedig már csak úgy lehet, ha közben nem jár másfelé az eszünk. Épp ebben tapasztaltam meg először azt, hogy a hastánc nemcsak a testet, hanem a lelket is képes formálni.

A csípő és a kezek mozgását nem könnyű összehangolni a hastánc során
A csípő és a kezek mozgását nem könnyű összehangolni a hastánc során

A kelet tánca

A hastánc eredeti elnevezésének egyébként semmi köze sincs a hashoz: a Közel-keleten Raqs Sharqi, azaz "a kelet tánca" néven ismert táncra a 19. század francia utazói ragasztották rá a "danse du ventre" azaz a hastánc nevet. Az e név alatt ismert táncok eredete azonban sokkal régebbre, az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, ahol egyfajta termékenységi tánc szerepét töltötték be. Táncolták esküvőkön a bőséges gyermekáldásért, de a szülő nő körül segédkező asszonyok is a közös tánccal igyekeztek megkönnyíteni nőtársuknak a vajúdást. A tánc később az egész Közel-keleten elterjedt, és bár a termékenységi tánc szerepét részben megőrizte (esküvőkre a mai napig szívesen hívnak hastáncosokat, hogy a házasság termékenységét elősegítsék), egyes stílusai egyértelműen a szórakoztatás eszközei lettek - mesélt később Kupovits Barbara Kyra a tánc eredetéről.

A nyugati világba először az 1893-as Chicagói Világkiállításra jutott el szír táncosnők közvetítésével: a merev társadalmi szabályok között élő, kényelmetlen fűzőket hordó amerikai hölgyek számára valószínűleg döbbenetes látvány lehetett a keleti táncosnők fedetlen hasa és erotikus csípőmozdulatai. Ám valószínűleg épp ennek köszönhető az is, hogy a tánc népszerűsége viharos gyorsasággal nőtt az egész világon. Kyra azt is hozzáteszi, hogy ma már számtalan műfaj és iskola létezik az egészen ősi technikákhoz visszanyúló oktatóktól a fúziós, azaz más táncok mozdulatait is bátran beolvasztó és használó iskolákig.

A testnek és a léleknek

Egy ausztrál kutatás szerint az intenzív, önfeledt tánc közel felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Részletek itt.

És persze valószínűleg innen, a nyugati világ első döbbenetéből ered az a közhely is, hogy aki hastáncol, az valószínűleg a férjét akarja otthon elbűvölni a hálószobában. Persze nem tilos erre a célra bevetni a hastáncórákon tanult mozdulatokat, ám a hastánc ennél jóval több rétegben hat a testre és a lélekre. Egyfelől az órákon szükséges teljes koncentráción keresztül segít feloldani a napi stresszt. Másfelől a valóban nőies mozdulatok kapcsolatba hoznak saját nőiségünkkel: ez nem feltétlenül a közhelyes értelemben vett szexisséget jelenti, sokkal inkább azt a belső tartást és önbizalmat, azt a nőies kisugárzást, amelyre minden nőnek szüksége van. Ezt a táncot kortól és alkattól függetlenül érdemes kipróbálni: a kicsit teltebb, vagy akár idősebb hölgyeknek épp annyira jól áll, mint a tökéletes alakú, lapos hasú fiataloknak. Szó sincs arról, hogy mindenképp kellene hozzá egy kis has - Kyra maga is a profi táncosok tökéletes alakjával bír, mégis fantasztikusan táncolja ezt a stílust. Ugyanakkor annak sem kell rosszul éreznie magát az órán, aki valóban rendelkezik egy kis felesleggel: épp itt tanulhatja meg, hogyan viselje az alkatát magától értetődő nőiességgel.

A hastánc testi hatásai sem elhanyagolhatók. A csípő lazításán keresztül természetesen a női szervekre van a legjobb hatással, javítja a vérkeringésüket, így akár nőgyógyászati problémák is megoldódhatnak általa. A hát és a derék problémáira is kiválóak az izolált csípőmozdulatok, a tánc pedig a tartást is javítja, vagyis remekül ellensúlyozza az ülő életmód leggyakoribb ártalmait. Alakformálásnak sem utolsó - különösen a derék és a csípő tájékát képes átformálni, de mivel a test minden része mozdul hastánc közben, így az egész teste átalakul annak, aki rendszeresen jár táncórára. Ráadásul a rendkívül izolált, aprólékos mozdulatok, és az általuk megszerzett testtudatosság más táncstílusok, és más sportok gyakorlásához is kiváló alapot ad - teszi hozzá Kyra.


Kitolódó határok

E testi és lelki hatásokat én is megtapasztaltam, már az első órán. Kyra az óra folyamán többször is kérte, hogy a "központunkat", vagyis az alhastól a rekeszizomig terjedő területet tartsuk feszesen, miközben a csípővel lágy mozdulatokat végzünk a zene ritmusára, a karunk pedig a dallamot követi. Az óra alatt szinte teljesen kilazult a napi ülőmunkától eléggé elmerevedett derekam és hátam, miközben a napi gondoktól megszabadulva lelkileg is egyre jobban kinyíltam. Úgy érzem, a mindennapok monotonitásában és folytonos rohanásában valóban minden nőnek szüksége van egy ilyen mozgásformára, amelyben nemcsak a fizikai határainkat tologatjuk egyre kijjebb, hanem lelkileg is visszatalálhatunk önmagunkhoz. Aki pedig rendszeresen táncol, idővel még inkább kapcsolatba kerülhet önmagával. Ilyenkor ugyanis az is kiderül, melyek a hozzánk igazán közelálló mozdulatok, és ezekből állíthatjuk össze saját táncunkat. Ahogy Kyra fogalmaz: itt megtanulhatjuk, hogy a saját nőiségünk "kincsesdobozából" ne mindig a megszokott sablonokat húzzuk elő, hanem kicsit mélyebbre ásva a személyiségünk más rétegeit is felfedezhessük.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2017. december-januári számában jelent meg.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2017. december-januári számában jelent meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag