Gyerekjóga

Mindannyiunk meglepetésére énekelni kezdett. Gyönyörű hangjával elkápráztatott, és csodák csodája a gyakorlat is sikerült. A jóga, valami olyan tudás is, ami segít megszabadítani a stressztől, feloldja a rejtőző akarást, erősíti a testet és a lelket.

Kiről szól ez a történet?

Gál Évát kérdezem, aki 11 év aktív jógázás és tanítás után, úgy döntött, hogy ezt a tudást, élményt, energiát, a gyerekekkel is megosztja.

Ez az eset egy iskolai jógaórán történt. Egy kislány jött hozzám, aki tanárai elmondása szerint folyamatosan beszélt. Óra közben is, evés alatt is, leállíthatatlanul. Szétszórt volt, nálam is minden gyakorlatot kommentált. Amikor egyszer, egy olyan ászanával (tartás) próbálkoztunk, amit nem tudott megcsinálni, hirtelen dalra fakadt. Hosszan, kristálytisztán énekelt, amíg sikerült testét a kívánt tartásba hajlítania. Sajátos technikával oldotta meg. Megnyugodott ettől és felszabadult. Az iskolai munkáján is érzékelhető lett a változás.

Hogy jutott eszébe a gyerekjóga-tanítás gondolata?

Unokámmal és barátnőjével jógát játszottunk egy délután. Megpróbáltuk felvenni a különböző állatok testtartásait. Ügyesek, lelkesek voltak, de nem minden testrészük engedelmeskedett. Meglepő, de a gyerekeknek sem hajlik mindenük. Néha fantasztikusan rugalmasak, máskor roppant merevek. Unokám nagyon hajlékony, de ha sokáig marad bizonyos pózokban, a karja nem bírja megtartani a testét. Barátnőjének erős karja van, viszont a dereka nem hajlik úgy, ahogyan szeretné. Akkor jöttem rá, hogy a jógára nemcsak a felnőtteknek lehet szüksége, hanem a kicsiknek is. Épp úgy szórakoztatja őket, mint egy társas-játék, csak még hasznuk is származik belőle. Engem pedig elbűvöl a gyerekek ártatlansága, frissessége, gyors felfogóképessége és tudásvágya. Bementem az iskolába és felajánlottam, hogy jógára tanítom a vállalkozó kedvű gyerekeket. Így kezdődött.

Miért szeretnek a gyerekek jógázni?

Ők is érzik, hogy jótékonyan hat rájuk. Játszva mozognak, nem versengenek egymással, mindenki külön autonómia. Olyasmit kapnak a jógaórákon, ami sokszor hiányzik nekik: önbizalmat, koncentrált figyelmet, csendet, békét, pihenést. Fejlődik az önismeretük, megtanulnak jobban figyelni, összpontosítani, aminek természetesen az élet más területein is hasznát veszik. Magabiztosabbakká válnak, erősödik az önkifejező képességük, nő a koncentrálóképességük. Fizikai állapotuk javul, megtelnek életenergiával, életkedvvel. Pihentebbek lesznek.

Hogyan zajlik egy jógaóra?

Nem formális gyakorlatokat végzünk, inkább ötleteket adunk a gyerekeknek hogyan legyenek nyitottak, gondolkodjanak kreatívan és lássák a dolgokat egy új szemszögből. Emlékeztetjük őket, hogyan használhatják a jógát mindennapokban. Például, ha dühös vagy nagyon izgatott, hogyan csendesítheti le magát egy légző-gyakorlattal. A nyújtógyakorlatok segítenek a sportban. Megtanítanak, hogyan figyeljünk egyszerre egy dologra, és ez segít az iskolában és a házi feladatnál. A jógában megtanuljuk, hogy minden test különböző, és hogyan figyeljünk a sajátunkra, hogy megtaláljuk azokat a pozíciókat, amiben kényelmesen érezzük magunkat. És ha ezeket néhány légzésig kitartjuk erőltetés és feszítés nélkül, fejlődünk, erősödünk, lazulunk.

Kinek tanácsolja a jógát?

Természetesen mindenkinek, de a gyerekeknek általában 8-9 éves kortól ajánlom. Amikor nehezebben megy a tanulás, a gyereknek olvasási, írási vagy számolási nehezítettsége van, különösen jót tesz a jóga. Fejleszti ugyanis az egyensúlyérzéket, a jobb-bal diszkriminációt, az egyszerre egy dologra koncentrálás, összpontosítás, ilyen esetekben különösen fontos.

Egy könyvet is írt a gyereknek erről

A napokban jelent meg a Verses-képes gyerekjóga című könyvem.

A legjobban annak örülök, hogy a könyv megalkotásában családom tagjai segítettek. Büszke vagyok a közös munkára. Úgy érzem ezek a fotók, rajzok, mondókák, amelyekbe ki-ki beleadta saját tehetségét, tették a könyvet olyan derűssé és színessé, amilyennek megálmodtam. Remélem, hogy a szülőket és gyerekeiket is mozgásra, játékra serkenti majd.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció