Futni szeretne, de nem tudja, hogy kezdjen hozzá?

A futás a legtermészetesebb, legkönnyebb alapmozgásforma, amit ember csak végezhet. A gyerekek is ezt tanulják meg először. Aki járni tud, futni is tud. Fontos lenne ezért, hogy egészségünk érdekében minél többen éljünk ezzel a tudományunkkal.

A futásban az az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy a külső körülményektől függetlenül űzhető. Az elszántabbak hóban-fagyban, esőben is futnak, azt mondják, függőséget okoz a sok-sok endorfin (boldogsághormon), amit ilyenkor termel a szervezet. Erdőkben, parkokban ugyanolyan sűrűn lehet találkozni futó emberekkel, mint a házak közti kis utcákban. Bármikor, amikor van egy félórányi szabadidőnk, csak fel a cipőt - és hajrá! A fiataloktól az idősekig mindenki képes rá.

Ráadásul futni nemcsak jó, de hasznos is. Megszámlálhatatlan pozitív élettani hatása van, hogy csak a legfontosabbakat említsük, kardiomozgás lévén erősíti a keringési rendszert, az érfalakat. Nem hagyja, hogy a visszerekben hosszú ideig pangjon a vér, ezáltal megelőzhető az értágulat. Növeli a tüdőkapacitást, felgyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Ráadásul az összes izmot megmozgatja, amelyek a helyes tartásért felelnek. Sok-sok kalóriát égethetünk el futás közben, s akár az állóképességünket is kiválóan növelhetjük, ha megfelelő intenzitást választunk. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a futás lelkünkre és közérzetünkre gyakorolt pozitív hatásait, azt, hogy jobb lesz általa a koncentrálóképességünk, jobban tűrjük a stresszt . Aki rendszeresen fut (vagy bármilyen intenzív mozgásformát végez), annak boldogabb, teljesebb az élete, hiszen feltölt energiával és magabiztosabbá tesz a tudat, hogy tettünk valamit testi-lelki egészségünkért.

Gépen vagy a szabadban?

Majdnem mindegy, hogy futógépen vagy a szabadban futunk. Rajtunk múlik. Nekem az a tapasztalatom, hogy míg a futógépen simán lefutok 40 percet, ugyanennyi időt már sokkal nehezebb teljesíteni kint a szabadban. Sokak tapasztalata felől érdeklődtem erről, és mindenkitől hasonló választ hallottam. Tehát aki eddig futógépen rótta a kilométereket és úgy dönt, hogy a szabadban folytatja tovább, számítson egy kis kezdeti nehézségre.

A helyes technika

Futni ugyan mindenki tud, de azért ahhoz, hogy igazán élvezetes és hatásos legyen ez a mozgás, érdemes megjegyezni néhány technikai tudnivalót. Minden esetben mozgassa a karjait is, mégpedig a lábával ellentétesen. Legtöbbünkben ez már gyerekkorban rögzült, de ha nem, akkor se késő erre figyelni. Ez azért fontos, mert a kar mozgásától tovább emelkedik a pulzus, ami a jótékony hatásokat fokozza, emellett segít ritmusban maradni.

A futásnak több célja is lehet. Ha elsősorban fogyni, zsírt égetni szeretne, akkor viszonylag lassan kocogjon, ha lehet, egyenletes tempóban, legalább 40-50 percen keresztül. A cél az, hogy a pulzusa ne szökjön az egekbe, maximum 50 százalékot emelkedjék a nyugalmi értékhez képest.

Ha inkább a keringését javítaná, az állóképességét és a tüdőkapacitását növelné, akkor ne fogja vissza magát. Futhat gyorsan, de akár ütemesen változó tempóban is. Például tíz perc kocogás után végezzen tízpercnyi sprintelést. Ez nevezik intervalltréningnek. Hamar észre fogja venni, hogy az edzések hatására egyre inkább növelheti és egyre jobban bírja a terhelést.

Praktikus eszközök

Hogy a hatás biztosabb és ellenőrizhetőbb legyen, érdemes elgondolkodnia egy Polar óra beszerzésén. Az alapmodellek már 3-6000 forinttól kaphatóak, és ezek is tökéletesen megfelelőek. A szerkezet két részből áll. Az egyik egy öv, melyet a mellkasra kell csatolni, ez érzékeli a szívverést és közvetíti az adatokat a csuklónkon lévő órának. Így pontosan nyomon követheti, hogy milyen hatásfokkal fut, a pulzusából következtethet arra, hogy megfelelő-e a tempója, és még az elégetett kalóriamennyiséget is megtudhatja. Ruházata minden esetben kényelmes, jó nedvszívó anyagból legyen, amire fokozottan figyeljen, az a cipő! Csak jó minőségű futócipőben fusson, így az ízületeit és a gerincét is megvédheti a kopástól, károsodástól.

Minden kezdet nehéz

Aki eddig csak a busz után futott, annak nem árt megfogadnia néhány tanácsot, hogy túljuthasson a kezdeti nehézségeken. Az első alkalommal készüljön fel lelkileg. Mindenki meg tudja csinálni, csupán el kell szánnia magát, hogy nem fordul vissza tíz perc után. Válasszon olyan helyet, ahol természetes a talaj (nem beton), és akadályoktól mentes (ne erdőben kezdjen).

Ha van a közelben, érdemes az egyre több helyen megtalálható, speciális gumifutópályán futnia, amely az ízületeket a legkevésbé terheli, ám itt számítani kell a nagyobb érdeklődésre, esetenként tömegre is. Fontos, hogy a futást megelőző utolsó étkezés szénhidrátokban gazdag legyen, nehogy elájuljon a hirtelen megterheléstől. Legalább két órával az indulás előtt egyen, nehogy megnyomja a hasát az étel. Utána is várjon legkevesebb egy órát, s fehérjében gazdag legyen a táplálék.

A bemelegítést soha ne hagyja ki! Kezdjen néhány gimnasztikai gyakorlattal, törzsdöntéssel, talajérintéssel, comb- és vádlinyújtással. Az első cél az legyen, hogy kitart fél óra hosszat. Az elején általában ez nem megy, jobb, ha lelkileg felkészül rá, így nem éri akkora csalódás. Kezdjen el szép lassan kocogni, egyenletes tempóban, egészen addig, amíg azt érzi, hogy a szíve a "torkában dobog", és még nem kapkodja a levegőt. Ha elért idáig, ne álljon meg! Lassítson le, váltson intenzív, karmozgatásos sétára, amíg a pulzusa lelassul és ismét szabályos lesz a légzése. Innen újra futás, majd intenzív séta, amíg eléri a harminc percet. Néhány alkalom után meglátja, hogy egyre kevesebb lesz a séta, és egyre hosszabb időt tud egyhuzamban lefutni. Nagyban megkönnyíti a szoktatási időszakot, ha ritmusosan lélegzik, és ezt tartja. Két-három lépés - belégzés orron át. Két-három lépés - kilégzés szájon át. Szervezete hamar hozzáedződik a terheléshez, innentől a határ a csillagos ég, és mindenkinek saját időbeosztásán múlik, hogy mikor, mennyit és meddig fut.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)