Erre figyeljen, ha síelni indul

Egy-egy síeléssel és snowboardozással töltött nap után az izomláz és izomfájdalom miatt technikánk annyira hanyaggá válhat, hogy akár komolyabb sérüléseket is elszenvedhetünk.

Dr. Ed Laskowski, a Mayo Klinika Sportorvoslási Központjának munkatársa szerint a fizikai felkészültség az egyetlen, ami segíthet elkerülni a sérüléseket.

"Fontos, hogy felkészítsük testünket az intenzív fizikai igénybevételre, ezért jó, ha az utazást megelőzően elkezdünk edzeni" - mondta Dr. Laskowski. "Az aerob mozgásformák különösen hatékonyak, ezekkel ugyanis elkerülhetjük, hogy izmaink hamar kifáradjanak."

A fő lábizom-csoportokra koncentráló erőnléti edzés is sokat segíthet, hiszen ezekkel stabilizáljuk és irányítjuk testünket síelés közben. Ezen kívül fontos, hogy felső és alsótestünket jól tudjuk együtt koordinálni, ez is segíti ugyanis az egyensúly megőrzését és a biztonságos lesiklást.

"Ha lehetőségünk van rá, a téli vakáció előtt mindenképp vegyünk részt egy, a síelést előkészítő edzésen, ezzel ugyanis sok kellemetlenségtől és bizonyos esetekben komoly sérülésektől is megkímélhetjük magunkat" - tanácsolta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés