Bajt jelez, ha futás után fáj a mellkas

Ijesztő, amikor sport közben vagy után mellkasi fájdalom jelentkezik. A jelenségnek azonban számos egyszerű és könnyen megoldható oka lehet. Mikor kezdjünk aggódni?

Mitől fájhat a mellkasunk sportolás után és milyen panaszok indokolják a kivizsgálást? A választ dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa árulta el.

Nem kell azonnal megijedni

Hobbi- és élsportolóknál is előfordul, hogy edzés során vagy után szokatlan tüneteket tapasztalnak magukon. Gyakran jelentkezik például szédülés, szívtájékon érzett nyomás, nehézlégzés, gombócérzés a torokban vagy mellkasi fájdalom. Ha a panaszok oka nem egyértelmű, akkor az érintettek hajlamosak egyből valami súlyos problémára gyanakodni.

melkasi fájdalom, sportolás, mozgás, testmozgás, terhelés, nehéz légzés
A sportolás közben jelentkező panaszok asztmára vagy érbetegségre is utalhatnak. Fotó: iStock

Mielőtt nagyon magunkra ijesztenénk, érdemes végiggondolni a legegyszerűbb okokat, amelyek sportolás közben mellkasi panaszokat okozhat.

 • Nem kellő felkészültség, túl erős edzés: Ha kezdőként túl nagy fába vágjuk a fejszénket vagy hirtelen emeljük a terhelést, akkor hamar megtapasztalhatjuk a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor érdemes átmenetileg visszavenni a tempót és a terhelést.

 • Edzés előtti étkezés, savas reflux: Ha közvetlenül edzés előtt eszünk vagy nehezebb ételeket fogyasztunk, akkor a terhelés során megnövekedett nyomás gyomorégést is okozhat, ami mellkasi fájdalomhoz is vezethet. Érdemes tudni azt is, hogy a reflux akár szívinfarktusszerű tüneteket is produkálhat. Ezért edzés előtt néhány órával már nem ajánlott túl sok vagy túl nehéz ételt fogyasztani.

 • Izomgörcs: Ahogy a test bármely izma, úgy a bordákat körülvevő izmok is begörcsölhetnek. Ilyenkor általában erős mellkasifájdalomjelentkezik, amelyet a dehidráltság tovább fokozhat. Ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás az edzés előtt, alatt és után is. Emellett fontos megerősíteni a mellkasi izmokat, és figyeljünk a helyes légzési technikára is.

Betegségek a háttérben

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a sport közben vagy után jelentkező mellkasi fájdalom oka a tüdőben keresendő. A háttérben ugyanis egy még nem diagnosztizált vagy nem megfelelően kezeltasztmais állhat. Emellett sok más tényező is okozhat ilyen tünetet, ezért ha többször jelentkezik a panasz - és esetleg légzési nehézség is társul mellé -, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Forduljunk orvoshoz, ha:

 • mellkasi szorítást, fájdalmat érzünk
 • gyakran szédülünk sportolás közben/után
 • pillanatnyi eszméletvesztésünk volt
 • erős szívdobogásérzésünk van (akár terheléstől függetlenül)
 • teljesítményünk csökken vagy stagnál
 • az elvárthoz képest lassabban fejlődünk
 • tovább tart regenerálódnunk
 • szorongást, nyugtalanságot érzünk
 • a terhelés fulladást vált ki
 • a családunkban már előfordult szív-érrendszeri betegség
 • Az esetek egy kisebb részében szívproblémák is okozhatnak edzés során jelentkező mellkasi fájdalmat. Ez a 40 évnél idősebb sportolók körében a leggyakoribb. Ebben a korban a koszorúér-betegség és az úgynevezett iszkémiás szívbetegség veszélye is jóval nagyobb. Az örökletes szívbetegségek azonban már egészen fiatal korban is kockázatot jelentenek.

  A hajlamosító alapbetegséggel - például magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel - rendelkezőkre fokozottan oda kell figyelni. Esetükben különösen fontos a jól felépített sportolás. Ha a páciens pulzusa az egyénileg megállapított, ideális szint fölé szalad, esetleg szédülés, légszomj, mellkasi nyomás vagy extra szívütés jelentkezik, akkor ajánlott abbahagyni az edzést. Gyakori panaszok esetén érdemes kardiológiai kivizsgálásra menni, hogy kiderüljön, pontosan milyen kiváltó ok áll a háttérben.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +32, +38 °C
  Minimum: +15, +24 °C

  Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)