A vérnyomást is javítja ez a torna

A pilátesz gyakorlása jelentősen javítja a fiatal, elhízott nők szív- és érrendszeri egészségét egy új kutatás szerint.

A fiatal felnőttek elhízása súlyos közegészségügyi problémává vált. Ugyan a testmozgás igazoltan kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében, a túlsúlyos nők hajlanak a mozgásszegény életmódra. Annak ellenére, hogy a médiában olvashatók írások a pilátesz kardiovaszkuláris előnyeiről, tudományos bizonyítékokból hiány volt. Pedig a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál szerint a törzsizom-erősítésre, hajlékonyságra, helyes tartásra és légzésre fókuszáló pilátesz az egyik legismertebb edzésfajta lett napjainkban.

pilátesz, testmozgás, túlsúly, vérnyomás
Már heti három pilátesz elég volt a változásokhoz. Fotó: Getty Imges

Heti háromszor egy óra

Most egy friss tanulmány készítői fiatal, 19-27 éves, magas vérnyomással diagnosztizált nőket vizsgáltak 12 héten át, amíg rendszeresen piláteszeztek. Testtömegindexük (BMI) 30 és 40 között volt (ez a szám a testtömeg és a magasság arányát méri, 25 fölött túlsúlyról, 30 fölött elhízásról beszélünk). A résztvevőknek nem volt krónikus betegségük, nem dohányoztak és heti 90 percnél kevesebb testmozgást végeztek.

A pilátesz mellett ezek a legjobb ízületkímélő sportok. Kattintson a részletekért.

A kutatás alatt heti három alkalommal vettek részt egy-egy órás piláteszedzésen, ami tíz perc bemelegítésből és nyújtásból, szőnyegen végezhető gyakorlatokból és tíz perc levezetésből állt. Az egyes gyakorlatok ismétlésszáma folyamatosan emelkedett a 12 héten át, az órákat képzett instruktor tartotta.

Rugalmasabb lettek az ereik

A tanulmány elsőként állapította meg, hogy a pilátesz rendszeres gyakorlása jelentősen csökkentette az artériák merevségét és a vérnyomást. A kutatók felvetése az volt, hogy a pilátesz talán mérsékli amagas vérnyomáskockázatát a fiatal, elhízott nőknél. Eredményeik bebizonyították, hogy a szőnyegen végezhető piláteszgyakorlás a vérnyomás, az artériák merevsége és a testzsír csökkentésével jót tesz a szív- és érrendszeri egészségnek.

"Mivel ezek az emberek a hagyományos testmozgásokat kevésbé kedvelik, a pilátesz hatásos alternatíva lehet számukra a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák megelőzésében" - írták a kutatók az American Journal of Hypertension című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányban.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: