A mozgás aranyat ér!

"Nagy gondot fordítok a hátizmok erősítésére, hiszen egy óriási felületről van szó, így nagyon befolyásolja az egész testtartást, amely hat a lélekre, önbizalmat ad"- vallja Soma, a népszerű énekes. Az alábbiakban a gerinctorna szerepéről lesz szó.

Gerinc

A gerinc kettős funkciót tölt be. Egyfelől biztosítja a test tartását, két lábon állást és járást, másfelől a dinamikus gerincmozgások kivitelezését. Ennek megfelelően alakult ki a gerinc körüli izomzat. A gerinc a két lábon állás és járás következtében nyeri görbületeit. Míg csecsemőkorban a gerinc szinte teljesen egyenes, kisiskolás korban már teljesen megegyezik a felnőttkori alakkal: a nyaki gerinc íve homorú, a háti gerincé domború, az ágyéki szakasz megint homorú, majd a keresztcsonti rész ismét domború. A négy hajlat, valamint a csigolyák közötti porckorongok, ízületek biztosítják a gerinc rugalmasságát, felfogják az ugráskor keletkezett ütközet energiáját. Ha a domborulatok, és homorulatok íve megváltozik, kisimul, vagy nem is alakul ki teljesen (például serdülőkori hanyagtartás), akkor a gerinc statikája már nem teljes. Sajnos korunkban az egyik leggyakoribb panasz közé tartozik a hátfájás, derékfájás, amely az esetek nagy részében a helytelen testtartásból, a mozgásszegény életmódból, és nem utolsó sorban az ülő életvitelből adódik. Gondoljunk arra, hogy már kisiskolás korban a gyerekek legalább 10 órát ülnek az íróasztal mellett. Aztán jön a középiskola, egyetem, majd a munkahely, ahol az ülve eltöltött idő még nő. Ekkor a porckorongokra ható erő többszörös az álláshoz képest. Ehhez hozzáadódik a stressz hatására kialakult nyak- és vállöv izomzatának feszülése, merevsége, amely a vérkeringést gyengíti, így az oxigénellátást is és mindez komoly, szűnni nem akaró fájdalmakhoz, alvászavarhoz vezet.

Gerinctorna

A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nem csak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze. Életkoronként és panaszonként változtathatók a torna elemei. Például gyerekeknek a következő gyakorlatok javasoltak:

 • törzsdöntés előre
 • törökülésben kezek a térdeken, először púposan ülünk, majd kihúzzuk magunkat
 • egyenes állásból törzshajlítás előre
 • törzsdöntés hátra, oldalra
 • törzskörzés mindkét irányban
 • leülünk, hátsó támasz a kezekkel, majd nyújtott lábbal lábemelés
 • megfogjuk a lábszárat és próbáljuk megérinteni a térdet homlokunkkal
 • előredöntött törzzsel járunk, hátunkon bot vagy játék van
 • hason-fekvés közben homorítunk, megfogjuk a bokánkat, majd billenünk előre-hátra
 • hason fekszünk, hátranyújtott karokkal felemeljük a mellkast belégzés mellett, majd leeresztjük kilégzés mellett
 • feküdjünk a kislabdára úgy, hogy az a lapocka alatt legyen, hajlított térdekkel, karok oldalsó középtartásban, majd görgessük a labdát jobbra-balra, föl-le
 • ülésben hajoljunk előre, gurítsuk végig a labdát a comboktól a lábujjig
 • üljünk széles terpeszben, majd többször hajoljunk előre
 • sétáljunk könyvvel a fejünkön

A gerinc gyógyítása

Foglaljuk össze, hogy melyek azok a módszerek, amelyek a gerincbetegségek kezelésében hatékony szerepet játszanak:

 • Használható melegpárna, melegvizes borogatás, meleg zuhany, de a parafangó (paraffinos iszappakolás) vagy iszappakolás is nagyon jó hatást fejt ki. A feszes izomzatnak ugyanis jót tesz a meleg hőmérséklet, mivel ilyenkor az izmok ellazulnak.
 • Gyógytorna során a hát kiegyenesítésére szolgáló gyakorlatok a nyaki gerinc tartásjavulását eredményezik.
 • Autogén tréning (relaxációs tréning), amely az izomzat és ízületek merevségét hatékonyan tudja csökkenteni.
 • Jóga, amely a nyújtó és feszítő elemek révén többlet oxigénhez juttatja a mozgásszervet, az ízület és izomzat rugalmasságát fokozza.
 • Akupunktúra, amely a fájdalomcsillapítás, izommerevség csökkentés jól bevált, többezer éves módszere.
 • Gyógynövényfürdő, amely javítja az ízületek, izmok oxigénellátását.
 • Kneipp terápia: vízsugárkezelés, lábszárleöntés, amely az érintett mozgásszerv vérellátását fokozza.

Gyógytorna

A gyógytorna pontos klinikai vizsgálat alapján összeállított terápiás célú gyakorlatok összessége. Összefonódik a mozgásterápiával, amely célzott mozgásanyag nemcsak a mozgásszervi betegségek, panaszok enyhítésére, hanem a betegségek megelőzésére is. Ezért nem feltétlenül kell a gyógytornát az egyes betegségekkel összekapcsolni, mivel az egészség megőrzésben is kitüntetett szerepe. Gyógytornát képzett, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek vezetnek nem csak egészségügyi intézményekben, hanem szállodákban, gyógyfürdőkben is segítik az egyének jól-létét.

A harántcsíkolt izmok két működési rendszerbe sorolhatók:

I. rövidülésre, túlfeszülésre, tónusfokozódásra hajlamos izmok

 1. háromfejű lábikra izom (m. triceps surae)
 2. egyenes combizom (m. rectus femoris)
 3. csípőhorpasz izom (m. iliopsoas)
 4. combpólyafeszítő izom (m. tensor fasciae latae)
 5. a térd flexorai (hajlítói)
 6. körteképű izom (m. piriformis)
 7. a csípő-adduktorok (közelítők)
 8. négyszögű ágyékizom (m. quadratus lumborum)
 9. mély hátizmok
 10. nagy mellizom (m. pectoralis major)
 11. ferde nyakizmok (mm. Scaleni)
 12. csuklyásizom (m. trapesius) felső része
 13. lapockaemelő izom (m. levator scapulae)
 14. kar flexorai (hajlítói)

II. gyengülésre, megnyúlásra, tónuscsökkenésre hajlamos izmok

 1. farizmok (mm. Glutei)
 2. vaskosizmok (mm. Vasti)
 3. elülső sípcsonti izom (m. tibialis anterior)
 4. szárkapcsi izmok (mm. Peronei)
 5. hasizomzat (m. serratus anterior)
 6. csuklyásizom (m. trapesius) alsó és középső része
 7. rombuszizmok (mm. Rhomboidei)
 8. felületes és mély nyaki flexorok

Egészséges egyéneknél a két csoport izmainak tónusa egyensúlyban van. Fáradtság, fájdalom, tartászavar, mozgásszegény életmód a kétféle izomcsoport egyensúlyvesztését hozhatja létre, így egyes izmok feszülése nő, rövidül, míg a kettes csoport tagjainak egy része nyúlik, tónusa csökken. Mi ekkor a teendő? Az egyes csoportba tartozó izmok esetén sok nyújtásra, lazításra, míg a kettes csoportnál erősítésre kell törekedni. Ehhez segít a gyógytorna.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra