A golf meglepő hatására derült fény

Eddig is tudtuk, hogy a golfnak számtalan pozitív hatása van, egy friss kutatás azonban most egy újabbra derített fényt. Mutatjuk, mire jöttek rá a szakemberek.

Miért jó a golf?

Még mindig sok olyan ember van, aki unalmas, érdektelen sportnak tartja a golfot, mondván: mi lehet élvezetes abban, hogy egyik lyuktól a másikig sétálunk, és ütögetünk egy apró, fehér labdát? Pedig megéri csinálni, hiszen kifejezetten jótékonyan befolyásolja a szervezetünk működését. Amellett, hogy fejleszti az erőnlétünket és az egyensúlyérzékünket, a mentális jóllétünkhöz is hozzájárul: csökkenti a stresszt, lehetőséget ad a szabad gondolkodásra. Más mozgásformákkal ellentétben sokkal biztonságosabb, hiszen kicsi a sérülésveszély, ráadásul igazi közösségi élmény, játék, séta közben ugyanis lehetőség nyílik egy kis beszélgetésre.

A golfnak számos jótékony hatása van
A golfnak számos jótékony hatása van

Rendszeres golfozás, hosszabb élet?

Egy friss kutatás eredménye most újabbal gazdagította a golf pozitív hatásainak sorát: a Zeenat Qureshi Stroke Institute szakemberei szerint csökkentheti a korai halálozás esélyét, és hozzájárulhat a hosszabb, egészségesebb élethez. A kutatók 5900, 65 éves vagy annál idősebb embert követtek nyomon 10 éven keresztül, és arra jutottak, hogy a nem golfozókkal összehasonlítva azoknak, akik rendszeresen golfoztak (legalább egyszer egy hónapban), 8 százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy bármilyen egészségügyi problémából kifolyólag idő előtt meghaljanak.

Ez az 5 dolog hosszabbítja meg az életet Egymást érik azok a tanulmányok, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy bármennyire is nehéznek tűnik, de megéri az egészséges életmódot választani. Azaz, megfelelően táplálkozni, rendszeresen mozogni, nem dohányozni és visszafogni az alkoholfogyasztást. De vajon mennyivel lehet ezek hatására tovább élni? Részletek itt.

A szakemberek úgy gondolják, a golf kiváló választás, ha valaki idősebb korában is szeretne fizikailag aktív maradni. "Ennek a mozgásformának olyan az intenzitási szintje, ami lehetőséget teremt arra, hogy akár hosszú távon is elköteleződjünk mellette. Így folyamatosan fenntartja az érdeklődésünket, és szívesen foglalkozunk vele rendszeresen" - mondja a tanulmány szerzője, Dr. Adnan Qureshi, a Missouri Egyetem ideggyógyász professzora.

Egy szakértő azonban, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt állítja, "ebből az egy kutatásból még nem lehet olyan következtetéseket levonni, hogy a golf valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát". A nem golfozók esetében ugyanis nem vettek figyelembe olyan faktorokat, mint például a dohányzás vagy más egészségtelen szokások, és azzal sem foglalkoztak, hogy a rendszeresen golfozók hogyan közlekedtek a pályán játék közben: sétáltak vagy golfautóval utaztak.

"Más tanulmányok következetesen kimutatták, hogy bármilyen szintű fizikai aktivitás kapcsolatba hozható a korai halálozás esélyének csökkenésével" - hangsúlyozta UlF Ekelund, a Norwegian School of Sports Sciences sportorvosa. "Ha az idősebb generáció szeret golfozni, ne hagyja abba, de biztos vagyok benne, hogy a rendszeres, hosszú séták ugyanúgy segítenek a hosszú és egészséges élet elérésében" - tette hozzá a szakember.

A tanulmány eredményeiről bővebben február folyamán beszélnek majd a kutatók az American Stroke Association's International Stroke Conference nevet viselő eseményen Los Angelesben.

Forrás: webmd.com; medicalxpress.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő