Sikeres méhtranszplantációt hajtottak végre Svédországban

A világ első anya-lánya méhtranszplantációja során két nő kapott új méhet Svédországban, annak reményében, hogy hamarosan mind a ketten édesanyák lehetnek - adták hírül nemrég a Göteborg Egyetem tudósai.

A méhátültetés meglehetősen új eljárás, az első sikeres műtétet 2011-ben végezték Törökországban.

"Az egyik páciens méhét petefészekrák miatt kellett eltávolítani, a másik pedig méh nélkül született. Mind a két páciens a harmincas éveiben lévő nő" - írják a Göteborg Egyetem tudósai.

"Több mint tíz sebész vett részt az operációkban, amelyek szerencsére mindenféle komplikáció nélkül zajlottak. A műtéten átesett nők állapota stabil, de egyelőre nagyon gyengék" - nyilatkozta Mats Braennstroem, az egyetem szülész-nőgyógyász professzora. "A donor édesanyák is jobban vannak és néhány napon belül el is hagyhatják a kórházat."

Érdekli a szervátültetés, a transzplantáció? Válogasson korábbi cikkeink közül a témában ! Braennstroem szerint a nőknek legalább egy évet várniuk kell még a teherbe eséssel. Egy év után majd in vitro megtermékenyítést végeznek rajtuk, amelynek során a nők saját, még a műtét előtt lefagyasztott petesejtjét termékenyítik meg a partner spermájával. "Leghamarabb tehát 2014-ben, az első gyermek születése után lehetünk biztosak abban, hogy az eljárás sikeres volt" - fogalmazott a professzor. "Nem szeretnék találgatni az esélyeket illetően, de azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a hagyományos in vitro terápia esetében a sikeres beavatkozások aránya 25-30 százalékos."

Braennstroem elmondta, két gyermek után eltávolítanák a beültetett méhet, annak érdekében, hogy a nők abbahagyhassák a kilökődés elleni immunszupressziós gyógyszerek szedését. "A kilökődés esélye hasonló a más transzplantációs műtéteknél tapasztalhatóhoz: körülbelül 20 százalékos" - nyilatkozta Michael Olausson sebészorvos.

Az orvosok azért használtak közeli családtagot donornak, mert "egyrészt így nagyobb a sikeres műtét elméleti esélye, másrészt pedig mert az a szerv már egyszer bebizonyította, hogy egészségesen működik és képes betölteni a funkcióját" - magyarázta Braennstroem. Svédországban ősszel és tavasszal további nyolc hasonló beavatkozást terveznek. "A méhátültetés új reményt adhat a méh nélkül született, vagy károsodott méhű betegeknek a gyerekszülésre."

Az átültetésre váró nők mind a 20-as éveikben, vagy a 30-as éveik elején járnak. "Ez azért fontos, mert a sikeres in vitro megtermékenyítés esélye annál nagyobb, minél fiatalabb a páciens" - tette hozzá Braennstroem. "Ez az eljárás tehát nem ajánlott idősebb nőknek, akik már régen túl vannak a gyermekvállalásra ajánlott életkoron."

A 20 tudósból, orvosból, és specialistából álló kutatócsoport már 1999 óta dolgozik a módszer tökéletesítésén. Először rágcsálókon, majd főemlősökön végeztek méhátültetést és mesterséges megtermékenyítéseket . A méhátültetés fogadtatása meglehetősen vegyes volt, elsősorban az élő donorok alkalmazása miatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra