Nem kell kés alá feküdni a férfiaknak

Olyan nem invazív tesztet dolgoztak ki, amellyel előre jelezhető, hogy a nulla spermaszámmal rendelkező férfiak képesek-e mesterséges megtermékenyítéssel gyermeket nemzeni.

A jelenleg alkalmazott módszer műtéti beavatkozást igényel ahhoz, hogy kiderítsék, rendelkezik-e a férfi olyan életképes ondósejttel, amelyet ki lehet nyerni a termékenységi kezeléshez. A Science Translational Medicine szaklapban közzétett új kutatásban két biomarkert azonosítottak, amelyekkel meg lehet határozni, mely betegek számára lehet előnyös a műtét.
A meddőségi esetek körülbelül feléért a férfi terméketlensége felelős. A nulla spermaszámmal rendelkező férfiakat időnként termékenységi kezeléssel hozzá lehet segíteni ahhoz, hogy biológiai apái legyenek egy gyermeknek, amennyiben olyan normális ondósejttel rendelkeznek, amelyeket műtéti úton ki lehet nyerni. A többiek soha nem lehetnek gyermeknemzők, és a gyermekvállaláshoz donor spermiumot kell felhasználni.

A jelenleg alkalmazott technikával csak úgy lehet meghatározni, rendelkezik-e a férfi életképes ondósejttel, hogy műtéti úton vizsgálják meg az ondót a herében. A torontói Mount Sinai Kórház Lunenfeld-Tanenbaum Kutatóintézetének szakértői Dr. Keith Jarvi vezetésével azonban olyan új szűrővizsgálatot fejlesztettek ki, amely a spermiumban lévő két biomarker segítségével határozza meg, hogy sikeres lesz-e az ondósejt kinyerése.

Előre megállapítható lesz a férfimeddőség mértéke

Előre megállapítható lesz a férfimeddőség mértéke


Dr. Jarvi elmondta, kutatásuk fő célja az volt, hogy minél több férfi számára elkerülhetővé tegyék a szükségtelen herebiopsziát. Az új teszt alkalmazásával sok meddő férfi esetében elkerülhető a felesleges műtéti beavatkozás. A kutató azt is hozzátette, hogy jó esetben már egy év múlva, rosszabb esetben pedig körülbelül két év múlva a klinikumban is felhasználható lesz az új szűrővizsgálat.

Férfiaknál a meddőséggel leggyakrabban az alacsony spermaszámmal hozható összefüggésbe, amit a szoros nadrágok hordása, a varikokele (heresérv) vagy nehezen felmérhető környezeti hatások, környezetszennyezés, illetve a táplálékkal, ivóvízzel bevitt ösztrogén hormonok rovására írhatunk. Azok számára, akik kritikusan kevés megtermékenyíteni képes spermiumuk miatt nem képesek apává válni, nem vigasztaló, de érdekes adat, miszerint a férfiak termékenysége általános csökkenést mutat. A WHO 1960-ban 80 millió/ml-es spermiumszámot tekintett normálisnak, míg ma megelégszünk a 20 millió/ml-lel, legalább ennyi megfelelően életképes spermium szükséges a normális termékenységhez.Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütésre van kilátás, de közben elkezdődik a gomolyfelhő-képződés is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag