Magyar fejlesztés a meddőség kezelésére

Eredményes gyermekvállalást támogató magyar fejlesztést mutattak be a Boston Biotech Week-en, ahol be is választották a legjobb 12 Startup cég közé.


Amíg világszinten égető probléma a túlnépesedés, addig Magyarországon folyamatosan fogy a népesség. Nem feltétlenül a szándék hiányzik: a WHO felmérései szerint a világon minden hetedik párt érint a meddőség, Magyarországon pedig 120 ezer gyermekre váró pár van.

Pesti István, a P-INVENT Kft. alapítója és Dr. Kósa János molekuláris biológus az általuk a meddőség kezelésére kifejlesztett módszerről beszéltek az ATV Start Plusz című műsorában.

Első körben egy széles körű státuszfelvételt végzünk a hozzánk forduló párokon, amivel felmérjük az egészségi állapotukat. Ezt követően ezeket az adatokat felhasználva megfelelő életmódot ajánlunk nekik” – mondta Pesti István. Példaként kiemelte: sok nő a fogamzásgátló készítmények szedését követően a szokásosnál hosszabb ideig nem esik teherbe. Ilyenkor a probléma csupán az, hogy a hormonális egyensúly nem állt időben helyre. Van, akit ilyenkor csak egy évnyi sikertelen teherbeesés után küldenek el a megfelelő vizsgálatokra, pedig ennél jóval hamarabb lehetne tenni azért, hogy visszaálljon a hormonális egyensúly.

teherbeesés, meddőség, magzat, fejlesztés, kutatás
Magyar fejlesztés segíthet a teherbeesésen. Fotó: Getty Images

A férfiakkal kapcsolatban hangsúlyozta: ma már egy egyszerű telefonos alkalmazással megállapítható, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű spermával rendelkeznek-e. Ez az alkalmazás olyan pontos, hogy kutatásokban is használják.

Olyan rendszert alakítottunk ki, amely elérhetően és érthetően segít azokon a párokon, akik gyermeket akarnak” – emelte ki Dr. Kósa János.

Az első éves kutatási szakaszt követően a fejlesztés szélesebb körben elérhető verziója már jövő év elején elérhető lesz azok számára, akik sikertelenül próbálkoznak a gyermekvállalással. Ekkortól már ki lehet tölteni majd azt a kérdőívet, aminek alapján feltérképezhető lesz, hogy mi lehet a probléma, esetleg mit érdemes változtatni az életmódon.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: