Drága lehet a meddőségi kezelés az állami kórházakban

A magánklinikák bezárásával immár kizárólag közfinanszírozott kórházakban végeznek lombikkezelést Magyarországon. Hiába azonban az állami ellátás, egyes pároknak így is tetemes összegeket kell fizetniük a kezelésért, miközben pénzükért semmilyen plusz szolgáltatásra nem jogosultak.

A társadalombiztosítás terhére összesen öt embrióbeültetés végezhető el. Amennyiben az öt próbálkozás egyike sem jár sikerrel, a további kezelésekért fizetniük kell a pároknak az állami egészségügyben is. Hasonlóképpen nem téríti meg a TB a beavatkozások költségeit a 45 évnél idősebb nők esetében sem. Mint azt a hvg.hu írja, Marianna és párja az előbbi kategóriába esik. Túlvannak öt sikertelen embrióbeültetésen, és terveik szerint a magánegészségügyben próbálkoztak volna tovább, bízva az ottani rövidebb várakozási időben és szerintük emberségesebb hozzáállásban. Csakhogy a hazai törvényi szabályozás értelmében nyár óta kizárólag állami meddőségi klinikák kaphatnak működési engedélyt, így a magánklinikák bezártak. Mariannáéknak végül 800 ezer forintot kellett fizetniük egy fővárosi állami centrumban, hogy újabb lombikkezelésen vehessenek részt.

mesterséges megtermékenyítés, lombikprogram, vif, in vitro fertilizáció, meddőségi kezelés
A társadalombiztosítás csupán öt embrióbeültetés költségét téríti meg. Fotó: Getty Images

A HVG megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánreprodukciós Igazgatósága közölte, a fizetős kezelés lehetősége mindig is adott volt azon párok számára, akikre nem vonatkozik az ingyenesség. A kezelés árát a költségek határozzák meg, a végösszeg pedig a kezelés típusától függően jellemzően 250-800 ezer forint körüli összeget tesz ki. A befizetett összeget teljes egészében a kezelést végző állami intézmény kapja. Ma 12 ilyen centrum működik az országban, ezek árai viszont nem azonosak. Az OKFŐ válaszában nem tért ki arra, hogy milyen tényezők állnak az árkülönbségek hátterében.

A cikk szerint egyre többen veszik igénybe önköltségükön a lombikkezelést, sokuk azonban diszkriminációra panaszkodik, továbbá arra, hogy ugyanezért az összegért szívesebben választotta volna a magánklinikák szolgáltatásait. Azokkal ellentétben ugyanis az állami klinikák túlterheltek, hosszú várólisták alakultak ki, olyannyira, hogy előfordul, hogy az adott évre meghirdetett szabad időpontok már május végére elfogynak. Hiába azonban a több százezer forintos kifizetés, azért a párok az állami intézményekben semmilyen plusz szolgáltatásra nem jogosultak. Csupán annyit kapnak a pénzükért, hogy egyáltalán elvégzik náluk a beavatkozást. Eközben „a rendelőkben gyakori a többórás várakozás, az orvosok pedig sokszor csak 5-10 percet tudnak a páciensekkel tölteni” – írja a hvg.hu.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: