Gyerek vagy házasság - párkapcsolati problémák és meddőség

Még a legstabilabb kapcsolatot is próbára teszi, ha a nő nem tud teherbe esni, hiszen a meddőségi kezelés a pár életének minden területét befolyásolja. Ám nem árt tisztázni: a párkapcsolati probléma következménye vagy éppen oka a gyermektelenségnek?

A gyermekvállalás az egyik legnagyobb mérföldkő egy pár életében: jó esetben közös döntéseken, közös felelősségvállaláson alapul. A meddőség pedig hatalmas próbatétel, akármelyik fél problémája akadályozza is a teherbeesést. Fizikai, érzelmi és anyagi szempontból egyaránt megterhelő lehet, gyakran sok kudarccal, lemondással jár együtt. Ideális esetben a pár két tagja együttes erővel küzd a közös célért, ám elkerülhetetlenek a viták, a veszekedések, melyek csak tovább ronthatják az egyébként is labilis lelki állapotot.

A férfiak gyakran nem értik, nem érzékelik a nő idegességét, fájdalmát vagy éppen félelmét a meddőségi kezelések során, vagy amikor hónapról hónapra csalódottan veszik tudomásul, hogy megint nem fogant meg a baba. Nem mindig tudják kellő érzékenységgel átélni, milyen a vizsgálóasztalon feküdni vagy másokkal beszélgetni a várandósságról. Így nem tudnak megfelelő támaszt nyújtani a partnerüknek, aki emiatt csak még feszültebb lesz.

Ugyanakkor (különösen, ha a férfi egészségügyi problémája okozza a gyermektelenséget), bennük gyakran erősebb a szégyenérzet, hiszen "még a legegyszerűbb dologra is képtelenek", emiatt az értéktelenség érzése, az önbizalom elvesztése okozhat náluk depressziót. A fájdalmukat, félelmeiket hajlamosabbak elrejteni, nehezen osztják meg ezeket az érzelmeket másokkal. Ez folyamatos érzelmi stresszt okoz náluk, ráadásul, a partnerük is azt érezheti, hogy eltitkolnak előle valamit vagy kizárják őt a másik életéből.

A pszichológusok szerint egy párkapcsolat minden területét befolyásolja a gyermek utáni vágy és a teherbe esésért folytatott küzdelem: időnként ez az egyetlen dolog, ami meghatározza a napirendet, a szabadidőt, az elkölthető pénzt vagy éppen az együtt töltött perceket. Ez pedig csak jobban eltávolíthatja egymástól a pár két tagját; ennek következménye a fokozott stressz és depresszió, ami még nehezebbé teszi a fogantatást.

A kommunikáció, az őszinte beszélgetés kulcsfontosságú, hogy kezelni lehessen a párkapcsolati gondokat: természetes, hogy a meddőségi kezelések során szélsőséges érzelmek sorát éli meg az ember. Ezeket nem szabad elrejteni, eltitkolni, hiszen akkor csak még több belső feszültséget okoznak. Akár egy tanácsadó segítségét is igénybe lehet venni: a harmadik fél jelenléte megnyugtató hatású lehet, ráadásul ő finoman "irányíthatja" is a beszélgetést, így képesek leszünk a valódi problémákról beszélni, nem pedig ugyanazokat a sérelmeket ismételgetni.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gyerek - akár érkezik, akár csak várnak rá - nem az egyetlen összekötő kapocs a pár életében. Néha másról is érdemes, sőt, kell beszélni! Menjünk moziba, színházba, szórakozni, találkozzunk a barátainkkal, vagy kezdjünk valamilyen új hobbiba közösen. Ez nemcsak megerősíti a köteléket, de segít kitörni a meddőség miatt kialakult fásultságból.

A felszín alatt

Sok történetet lehet hallani, melyekben épp a gyermektelenség miatt válik el két ember, majd az új kapcsolatban szinte azonnal megérkezik a kisbaba is. Ez egyértelműen jelzi, hogy vannak olyan ki nem mondott félelmek, bizonytalanságok, melyek nemcsak megnehezítik, de tulajdonképpen lehetetlenné teszik, hogy egy párnak közös gyermeke szülessen. Lehet, hogy a felszínen, külső szemmel nézve az övék a "tökéletes" kapcsolat, azonban sokkal több negatív érzelem lehet bennük, mint azt mások gondolnák.

A megmagyarázhatatlan meddőség okai időnként jóval a felszín alatt húzódnak: tudatalatti szinten is lehetnek olyan gátak, akadályok, melyek nem "engedik" a terhesség létrejöttét. Kimondatlan félelmek, a nőiesség elveszítésétől való félelem, az anyagi bizonytalanság vagy éppen a partnerrel szembeni kimondatlan keserűség, a kölcsönös bizalom hiánya mind olyan félelmek, melyek nagyon erősen befolyásolhatják a fogamzóképességet. A férfiak esetében a saját magukkal szembeni túlságosan magas elvárások, az elkötelezettségtől való félelem vagy az, ha a saját hűtlenségüktől tartanak, szintén hozzájárulhat a terméketlenséghez.

Befolyásolhatja a pár termékenységét az is, ha nincs egyensúly a kapcsolatukban (szintén tudatalatti szinten): ha az egyik fél uralkodik, atyáskodik vagy anyáskodik a másikon, akkor a gyerek, bármennyire is vágynak rá a felszínen, valójában "akadály" lenne az életükben, "veszélyeztetné" a kényelmes világukat.

A párkapcsolati bizonytalanságokat éppen ezért még azelőtt érdemes tisztázni, hogy belekezdenének a meddőségi kezelésbe. Akár egyedül fordulunk szakemberhez, akár a partnerrel együtt, ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a kisbaba ne csak egészséges, de boldog családba érkezhessen - lehetőleg minél előbb!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső