Akár ennyi lombikbébi-kezelés is lehetne

Idén több mint 13 ezer lombikbébi-kezelést támogat az egészségbiztosító a 2017-es 6700 közfinanszírozott ellátás után - a kórházak viszont nem tudták kellően kihasználni a lehetőséget.

Több mint 7000 kezelést végeztek magánintézményekben

A hazai állami és magánintézményekben összesen 7656 lombikbébi-kezelést végeztek tavaly a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozásával, 2016-ban 6793-at, a beavatkozásokból pedig csaknem négyezer nem állami intézményben történt - írja a Világgazdaság.

Akár ennyi lombikbébi-kezelés is lehetne
Idén több mint 13 000 lombikbébi kezelést támogatnak (Fotó: 123rf)

Akár a gyermekvállalást fontolgató párok ötödénél is előfordulhatnak meddőségi problémák. Többségükön ugyanakkor képesek segíteni az orvosok a rendelkezésükre álló kezelési módszerekkel. Mikor kell orvoshoz fordulni? Kattintson!

A lap érdeklődésére a NEAK elmondta, hogy idén összesen 6,05 milliárd forint jut lombikbébi-eljárásokra, míg e célra tavaly 4,8 milliárd, 2016-ban és 2017-ben pedig 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre. Tavaly csaknem 700 millió forinttal nőtt a meddőségi kezelésekhez szükséges gyógyszerek ártámogatása is, amelyre az érintettek több mint 810 millió forintot költöttek, míg a NEAK-támogatás meghaladta a 2,8 milliárd forintot.

Ragaszkodnak a saját orvosukhoz

"A hazai meddőségi kezelések száma nem változott jelentősen 2017 októbere óta, amióta a korábbi 6700-ról több mint duplájára emelték a NEAK-finanszírozású lombikbébi-eljárások számát" - mondta a lapnak Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke, a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet intézményvezetője is. A szakember szerint azonban hiába nőtt idén a teljesítményvolumen-korlát (tvk) 13 692-re, a betegek olyan intézményt választanak, amelyben a saját orvosuk dolgozik - többnyire magánegészségügyi szolgáltatót.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)