Terhesség: mennyit kell várni a vetélés után?

A mai napig vitatott kérdés, hogy vetélés vagy terhességmegszakítás után mikor érdemes ismét próbálkozni. A teherbeesések közötti regenerálódási időszak hossza ugyanis számos egyéni tényezőtől és körülménytől függ. Ám egy új tanulmány szerint nincs kötelező idő, amit ki kellene várni.

Ha egy nő néhány hónappal a vetélést vagy az abortuszt követően esik teherbe, az nem rejt extra kockázatokat sem a magzat, sem az anya számára – állítják egy, a PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői közelmúltbeli egészségügyi adatokra hivatkozva.

terhesség
Vitatott, hogy vetélés vagy terhességmegszakítás után mikor érdemes ismét próbálkozni. Fotó: Getty Images

Amint arról a BBC Online is beszámolt, kutatók 72 ezer fogantatás körülményeit vizsgálva arra jutottak, hogy amennyiben a párok úgy érzik, minden szempontból felkészültek a gyermekvállalásra, nem szükséges kivárni, míg két próbálkozás között letelik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt hat hónap. Ezt egyébként korábbi tanulmányok eredményére hivatkozva azért ajánlja a mai napig a WHO, hogy a nők szervezetének legyen ideje regenerálódni, mielőtt újból teherbe esnének, a magzat ideális körülmények között fejlődhessen, a vetélés kockázata pedig minimálisra csökkenjen.

A hat hónap nincs kőbe vésve

A 2008 és 2016 közötti adatokon alapuló norvég tanulmány szerzői viszont nem találtak jelentős különbséget aközött, amikor az új terhesség hat hónappal az előző után következett be, és aközött, amikor a pár nem várta ki a hat hónap leteltét. 

A norvég kutatók szerint vetélés vagy abortusz után egyesek számára elfogadhatatlanul hosszú időnek tűnhet a hat hónap, különösen, ha az újbóli teherbeesésnek nincs orvosi ellenjavallata. Természetesen vannak bizonyos körülmények és egészségügyi tényezők, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a várandósság tervezésekor. Szakértők egyetértenek abban, hogy a megfelelő lelki és fizikai egészség – ezzel együtt a tudatos vitamin- és nyomelempótlás – növeli a fogamzás esélyét. 

Mindenki másképp éli meg a veszteséget

Egyesek úgy érzik, hogy szükségük van egy kis időre ahhoz, hogy érzelmileg és fizikailag is feldolgozhassák a veszteséget, és felkészüljenek egy újabb terhességre, míg másokat a próbálkozás lendíti át a nehezén. Becslések szerint körülbelül minden ötödik nő esik át korai vetélésen, ám ennek oka gyakran ismeretlen. Ha valakinek már volt egy vetélése, általában jó esély van arra, hogy a következő terhessége sikeres lesz: az ismétlődő vetélés ritka – írja a BBC Online. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra