Terhesség: mennyit kell várni a vetélés után?

A mai napig vitatott kérdés, hogy vetélés vagy terhességmegszakítás után mikor érdemes ismét próbálkozni. A teherbeesések közötti regenerálódási időszak hossza ugyanis számos egyéni tényezőtől és körülménytől függ. Ám egy új tanulmány szerint nincs kötelező idő, amit ki kellene várni.

Ha egy nő néhány hónappal a vetélést vagy az abortuszt követően esik teherbe, az nem rejt extra kockázatokat sem a magzat, sem az anya számára – állítják egy, a PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői közelmúltbeli egészségügyi adatokra hivatkozva.

terhesség
Vitatott, hogy vetélés vagy terhességmegszakítás után mikor érdemes ismét próbálkozni. Fotó: Getty Images

Amint arról a BBC Online is beszámolt, kutatók 72 ezer fogantatás körülményeit vizsgálva arra jutottak, hogy amennyiben a párok úgy érzik, minden szempontból felkészültek a gyermekvállalásra, nem szükséges kivárni, míg két próbálkozás között letelik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt hat hónap. Ezt egyébként korábbi tanulmányok eredményére hivatkozva azért ajánlja a mai napig a WHO, hogy a nők szervezetének legyen ideje regenerálódni, mielőtt újból teherbe esnének, a magzat ideális körülmények között fejlődhessen, a vetélés kockázata pedig minimálisra csökkenjen.

A hat hónap nincs kőbe vésve

A 2008 és 2016 közötti adatokon alapuló norvég tanulmány szerzői viszont nem találtak jelentős különbséget aközött, amikor az új terhesség hat hónappal az előző után következett be, és aközött, amikor a pár nem várta ki a hat hónap leteltét. 

A norvég kutatók szerint vetélés vagy abortusz után egyesek számára elfogadhatatlanul hosszú időnek tűnhet a hat hónap, különösen, ha az újbóli teherbeesésnek nincs orvosi ellenjavallata. Természetesen vannak bizonyos körülmények és egészségügyi tényezők, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a várandósság tervezésekor. Szakértők egyetértenek abban, hogy a megfelelő lelki és fizikai egészség – ezzel együtt a tudatos vitamin- és nyomelempótlás – növeli a fogamzás esélyét. 

Mindenki másképp éli meg a veszteséget

Egyesek úgy érzik, hogy szükségük van egy kis időre ahhoz, hogy érzelmileg és fizikailag is feldolgozhassák a veszteséget, és felkészüljenek egy újabb terhességre, míg másokat a próbálkozás lendíti át a nehezén. Becslések szerint körülbelül minden ötödik nő esik át korai vetélésen, ám ennek oka gyakran ismeretlen. Ha valakinek már volt egy vetélése, általában jó esély van arra, hogy a következő terhessége sikeres lesz: az ismétlődő vetélés ritka – írja a BBC Online. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: