Szabad-e várandósan tetováltatni?

A várandósság egy igazán különleges időszak a nők életében, a leendő anyukáknak azonban bizonyos dolgokról le kell mondaniuk a baba egészsége érdekében. De vajon a tetoválás is szerepel a listán?

A terhesség ideje alatt magától értetődő, hogy néhány dologról le kell mondania a kismamának. Sokan ilyenkor ösztönösen kezdenek el egészségesebben étkezni, kerülik az alkoholt, valamint csökkentik a kávé mennyiségét is. A tetoválás esetében viszont már nem ennyire egyértelmű a döntés: vajon árthat a babának a bőrbe kerülő tinta?

Szabad vagy sem?

Tulajdonképpen sehol nincs megírva, kőbe vésve, hogy 100 százalékban tilos lenne tetováltatnia egy kismamának. Dr. Holly Cummings, a Penn Medicine nőgyógyász professzora szerint ugyanakkor az a legbiztonságosabb, ha a tetoválással várunk addig, míg a baba megszületik.

tetoválás, tetováltatás, tinta, nehézfém, fertőzésveszély, várandósság, terhesség, kismama, baba, magzat, higiénia
A biztonságos, higiénikus tetoválás nem csak a várandósok esetében fontos. Fotó: 123rf

A biztonságos tetoválás alapszabályai

Akár várandósak vagyunk, akár nem, a biztonságos tetováltatás első és legfontosabb lépése, hogy meggyőződjünk róla, a szalonban minden higiéniai előírást betartanak-e. Amellett, hogy egy színvonalas tetoválószalonnak tisztának, rendezettnek kell lennie, figyeljük meg, hogy a tetováló mindig megmossa-e a kezét, felvesz-e gumikesztyűt (újat minden vendéghez, illetve minden alkalommal, amikor valamiért megszakítja a munkát), illetve mindig eldobható vagy sterilizált felszerelést, új tűt használ-e. Ez azért fontos, hogy ne kaphassunk el olyan betegségeket, mint a HIV-fertőzés vagy a hepatitisz B.

Afertőző betegségekközösen használt tűvel is terjedhetnek, és veszélyesek az egészségre - akár gyermeket várunk, akár nem. Várandósság esetén pedig nem csak az anyát, hanem a magzatot is megbetegíthetik. Azonban maga a tetoválás is elfertőződhet, ennek tüneteiről itt olvashat!

Nem mindegy, milyen tintát használnak

A másik rizikófaktor a tetováláshoz használt tinta, mivel bizonyos fajták nehézfémeket, például ólmot, higanyt vagy arzént tartalmazhatnak. Ezek a szervezetbe jutva leginkább a terhesség első harmadában veszélyesek, amikor a magzat szervei elkezdenek kialakulni. Éppen ezért mindig érdeklődjünk a tetoválónál, hogy milyen festékkel dolgozik.

Ha a tintában nehézfém is van, vagy a tetováló nem tudja megmondani a festék pontos összetételét, akkor mindenképpen várjunk a tetoválással, míg a gyermek megszületik. Egy kis türelem nem nagy ár, ha ezzel megóvhatjuk a magzatot a potenciális veszélyektől.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)