Mi vár ránk a nőgyógyásznál?

Ha úgy érezzük, készen állunk egy komolyabb kapcsolatra, nem árt testileg is felkészülnünk. A nőgyógyászati vizsgálat egy fontos és felelős lépés.

Nőgyógyászhoz menni nem ciki és nem félelmetes. Sőt, ugyanúgy hozzátartozik a nőiesség megéléséhez, mint a fodrász vagy a sport. Azt jelzi, hogy felelősséget vállalunk a tetteinkért.

A legfontosabb, hogy olyan orvost találjunk magunknak, akiben megbízunk, aki barátságos, türelmes és segítőkész. Érdemes előre tájékozódni: keresgéljünk a neten, kérdezzük meg a barátnőinket, hogy ők kihez járnak. Attól se érezzük magunkat kellemetlenül, hogy egy idegen férfi megnéz ott - egy orvos teljesen más szemmel tekint ránk, mint a kedvesünk!

Mi vár ránk a nőgyógyásznál?
Mi vár ránk a nőgyógyásznál?

A vizsgálat előtt

A nőgyógyászhoz érdemes előre bejelentkezni, és olyan időpontot válasszunk, amikor éppen nem menstruálunk. Az orvos valószínűleg kérdezni fog majd a menstruációs ciklusunkról, a szexuális életünkről, az életmódunkról vagy a korábbi betegségeinkről. Nagyon fontos, hogy őszinték legyünk! Ne titkoljunk el semmit, még azt se, amit kínosnak ítélünk!

A vizsgálat előtt fürödjünk meg, de semmilyen intim lemosót vagy kozmetikumot ne használjunk. Viseljünk kényelmes, könnyen levehető ruhát, hiszen a rendelőben le kell majd vetkőznünk a vizsgálathoz.

Hol tart ma a méhnyakrákszűrés? Részletek!

Térjünk a lényegre...

A nőgyógyászati vizsgálat nem fájdalmas, és akkor sem kell tőle félnünk, ha még szüzek vagyunk. A célja az, hogy az orvos megállapítsa, egészségesek vagyunk-e, és minden rendben van-e a testtünkkel. A szűrővizsgálatokkal pedig az esetleges kóros elváltozásokat "keresi", hogy idejében tenni tudjatok ellene. Az orvos megmérheti a súlyunkat, a magasságunkat, a vérnyomásunkat; megvizsgálhatja a melleinket is. Ezután általában fel kell feküdnünk a vizsgálóasztalra, a lábainkat a lábtartóra helyezve.

A nőgyógyász teljesen steril eszközöket használ, gumikesztyűben végzi a vizsgálatot, és minden lépést elmagyaráz - ha azonban bármi aggasztana bennünket, kérdezzünk tőle bátran! Az orvos kézzel megvizsgálja a hüvelyünket (ha még szüzek vagyunk, akkor általában végbélen keresztül történik a vizsgálat), és megtapogatja a hasunkat is, hogy a méhünkkel is minden rendben van-e. A rákszűréshez egy kis spatulával kenetet vesz. Emellett ultrahanggal is megvizsgálhat.

A vizsgálat nem fájdalmas és nem tart tovább néhány percnél. Ezek után, ha felöltöztünk, érdemes megbeszélni a nőgyógyásszal, hafogamzásgátlótablettát szeretnénk felíratni, és akár a következő vizsgálat időpontját is egyeztethetjük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső