Hüvelyi folyással orvoshoz kell fordulni!

Sok nőnek fel sem tűnik, ha kissé megváltozik hüvelyi folyása, mások pedig a tünetek ellenére sem tesznek semmit, hogy múljon a kellemetlen érzés. A bakteriális vaginózis például kezeletlenül számos szövődménnyel járhat.

Minden nőnek van valamennyi hüvelyi folyása, mely normális esetben, egészséges pH-egyensúly esetén a nyálkahártya átlátszó váladékából keletkezik. Az átlagosnál nagyobb mértékű váladék termelődik azonban valamilyenfertőzésesetén, tüszőrepedéskor és terhesség idején, illetve nemi izgalom hatására.

Eltolódó pH

Ha valamilyen oknál fogva (elhúzódó menstruáció, gyakori irrigálás, antibiotikumos kezelés stb.) a hüvelyben levő tejsavbaktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik, akkor szaporodnak el a "káros" baktériumok. Ennek az állapotnak az orvosi neve a bakteriális vaginózis (BV).

Tünetek, melyek a baktériumok jelenlétére utalnak

A bakteriális vaginózis fő tünete rendszerint a szürkésfehér folyás, amelynek gyakran kellemetlen, halra emlékeztető szaga van. A folyás intenzívebbé válik a menstruációt és a szexuális együttlétet követően, a kellemetlen szag pedig a szexuális együttlét közben válik még észrevehetőbbé. Egyéb jel még a hüvelyi diszkomfortérzés és irritáció. Nehezíti a diagnózist, hogy sok esetben a baktériumok jelenléte nem is okoz tüneteket.

A kezelés menete

Az orvos alapos vizsgálat és kenetvétel (tenyésztés) után állapítja meg, hogy mi okozza a panaszokat, és ha a leletek baktériumokat mutatnak ki a hüvelyben, akkor antibiotikumot rendel el. Ez lehet tabletta vagy hüvelykrém is. Gyakori jelenség azonban, hogy néhány héttel az antibiotikumos kezelés után sok nőnél visszatérnek korábbi tünetei. Ennek elkerülésére a kezelés alatt és után is minden kiegészítő terápiával a hüvelyi flóra egyensúlyának helyreállítására kell törekedni, például tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelygél, vagy laktobacillusokat tartalmazó egyéb készítmények használatával.

Önálló kezelésként - az antibiotikummal azonos hatásfokúan - tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelygél is alkalmazható, ami vény nélkül kapható, bárki számára elérhető a pontos diagnózis után.

Mi történik, ha nem kezelem a BV-t?

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a hüvely fertőzések elleni védelme lecsökken BV-ben, és ez megnöveli a HIV (AIDS vírus), és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát, továbbá emelkedik a kismedencei gyulladások előfordulásának valószínűsége. Várandós nőknél a bakteriális vaginózis jelentős komplikációt okozhat: vetélést, koraszülést, korai burokrepedést. A szövődmények előfordulásának valószínűsége a nőgyógyászati műtéten átesett nők körében is magasabb.

Hüvelyi folyással orvoshoz kell fordulni!
Hüvelyi folyással orvoshoz kell fordulni!

A kismedencei gyulladás erős alhasi fájdalommal jár, és a már említett bő hüvelyfolyás mellett jelentkezhet teltségérzés, hólyagtáji görcsölés vizeletürítéskor, esetleg sugárzófájdalomés magas láz. Ennek kezelése már jóval hosszabb és komplikáltabb (kombinált antibiotikum, legalább két héten át), sőt akár kórházi ellátásra is szorulnak az érintettek.

A kismedencei gyulladások azonban nem múlnak el maradéktalanul a gyógyulás után sem, sajnos lehetnek hosszú távú következményeik is. Ha ráadásul valaki több gyulladásos megbetegedésből is meggyógyult már, könnyen előfordulhat, hogy petevezetékének fala megvastagodott, a petevezeték csatornáját bélelő hengerhám károsodott, ezáltal pedig akár el is záródott (részben vagy teljesen). A lezárt petevezeték meddőséghez, méhen kívüli terhesség kialakulásához vezethet.

Éppen ezért bármilyen panaszunk is van, a házi kísérletezgetés, ilyen-olyan irrigálás helyett minden esetben forduljunk nőgyógyászunkhoz, aki biztos diagnózist ad, aminek birtokában a célzott kezelés időveszteség és a szövődmények kialakulásának kockázata nélkül segít.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: