Alsóneműt ilyen gyakran kellene cserélni

Míg sokaknak az a természetes, hogy mindennap tiszta bugyit vagy alsónadrágot vesznek fel, vannak emberek, nem is kevesen, akik napokig ugyanazt az alsóneműt hordják. De milyen gyakran kellene cserélni, és mi történik, ha kevesebbszer váltunk, mint szükséges?

Már gyerekkorunkban megtanítják nekünk, hogy az alsónemű azon ruhadarabok közé tartozik, amelyet célszerű minél gyakrabban a szennyeskosárba hajítani. Éppen ezért érdekes, hogy egy nemrégiben készült kutatásból például az derült ki, hogy a megkérdezett kétezer amerikai közel fele kétnaponta vagy még ritkábban cserél bugyit, alsónadrágot. "Én három napig viselem ugyanazt a boxert, így sokkal egyszerűbb, hiszen kevesebb a mosnivaló, és őszintén szólva sokszor el is felejtkezek róla" - mondta az egyik válaszadó, a 21 éves, kollégista Kellen.

Változó, ki milyen gyakran cserél alsóneműt.
Változó, ki milyen gyakran cserél alsóneműt. Fotó: Getty Images

Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász viszont arra figyelmeztet, hogy bár környezetvédelmi szempontból valóban előnyösebb a kevesebb mosás, ha az egészségünkről van szó, igenis önzőnek kell lenni. "A koszos fehérnemű tökéletes környezetet biztosít a baktériumoknak, gombáknak, amelyek aztán fertőzéseket okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy a bugyi vagy alsónadrág gyakran széklettel szennyezett, ami szintén nem egészséges" - ezt a riasztó információt már dr. Sherry A. Ross szülész-nőgyógyász tette hozzá.

A nem megfelelő intim higiénia pattanások kialakulásához is hozzájárulhat a kényes területen. A többször hordott alsónemű magába gyűjti az izzadságot, piszkot, illetve a különféle kórokozókat, és mivel a szennyezett anyag közvetlenül érintkezik a bőrrel, csúnya bőrhibákat okozhat - mondja dr. Garshick. Minél tovább viselünk egy alsóneműt, annál nagyobb a veszélye annak, hogy irritációt, fertőzést tapasztalunk a nemi szervek környékén, így dr. Ross.

Milyen gyakran kell cserélni?

Dr. Garshick szerint egyértelmű, hogy mindennap tiszta alsóneműbe kell bújni, vannak azonban helyzetek, amikor az ennél gyakoribb csere is indokolt lehet. Ha nagyon leizzadtunk, például edzés után, vagy ha eláztunk egy nagy eső során, váltsunk bugyit, alsónadrágot, de ugyanúgy célszerű ezt megtenni, ha az alsónemű széklettel, menstruációs vérrel szennyezett, esetleg valamilyen intim fertőzéssel küzdünk.

Így válasszunk fehérneműt
Számtalan fazonú és anyagú fehérnemű elérhető ma már az üzletekben. Ezek között azonban nemcsak esztétikai és kényelmi szempontok alapján érdemes válogatni. Részletek itt.

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy nincs lehetősége a mindennapi cserére, vagy valamilyen oknál fogva elfelejt tiszta fehérneműt húzni. Dr. Garshick szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy ha ez nem rendszeres, akkor nem veszélyeztetjük vele az egészségünket. Amennyiben azonban gyakorlattá válik, a fentebb említett, nem túl kellemes következményekkel, előbb vagy utóbb, de mindenképpen számolnunk kell. A szakember végezetül azt tanácsolta, részesítsük előnyben a pamut anyagból készült, nem túl szoros darabokat, amelyek hagyják lélegezni az intim területet, így még kisebb a veszélye annak, hogy valami baj történik odalent.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: