Hírlevelek
Regisztráció

Luteinizáló hormon (LH)

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

Az LH a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

Név, szinonimák:

Luteinizáló hormon, sárgatestserkentő hormon (neve férfiakban ICSH, intersticiális sejteket stimuláló hormon)

Rövidítése(i):

LH

Típusa:

nemi hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

az agyban, az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a nőkben a tüszőérést, férfiakban a spermatogenezist, tesztoszteron-termelődést serkenti. A petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

 Luteinizáló(LH) hormon 
 

Luteinizáló(LH) hormon

 

Normálértéke:

nem, kor mintavétel időpontja pl. nő ciklus monitorizálásnál, tehát a labor referencia tartománya ezen szempontok szerint adja meg a normálértéket.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

meddőség, menstruációs zavarok

Mikor kell vizsgálni:

nőknél a menstruációs ciklus zavarai, meddőség (infertilitás) és menopauza (változókor) esetén, férfiaknál meddőség vagy annak gyanúja esetén. A ciklus közepi emelkedése jól jelzi, hogy az ovuláció 24 óra múlva bekövetkezik.

Megemelkedhet értéke változókorban, primer petefészek elégtelenség (M. Turner, citosztatikum vagy besugárzás okozta petefészekkárosodás) következtében, hipofízistumor esetén, csökkent LH-értékeket pedig meddőség, szekunder gonád működési elégtelenség, amenorrhoe és anorexia nervosa esetén mutatnak ki a szakemberek.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás