Noradrenalin

Dr. Bérczy Judit

A noradrenalin a szervezetben előforduló neurotranszmitter, idegi átvivő anyag. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, amelyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől - neurontól - a másikig.

Név

Noradrenalin
A noradrenalin hormon felépítése

A noradrenalin hormon felépítése

Másik neve

Norepinefrin

Típusa

katekolamin, fenetilamin

Termelődés helye

Ez a hormon a mellékvesevelőben termelődik. A mellékvesék a vesék a vesék csúcsa feletti zsíros kötőszövetben helyezkednek el. Felépítésük és működésük szerint is két részből állnak, a kéreg- és velőállományból.

Hatása

A noradrenalin hormon hatása az adrenalinéhoz hasonló, ugyanúgy vészhelyzetben, stresszhelyzetben termelődik és a szimpatikus idegrendszerre hat. Azonban csak a szív koszorúereit tágítja, az összes többi eret szűkíti. Gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az agyat az élénk készenlét és figyelem állapotába juttatja. Kalorigén hatása kisebb, mint az adrenaliné, és ez a hatás a pajzsmirigyhormonéval szemben azonnali. Növeli a lebontó folyamatok túlsúlyát, a cukor- és zsírlebontás fokozásával növeli a vérben a glükóz és a szabad zsírsavak mennyiségét. Nagy mennyiségben adott adrenalin vagy noradrenalin hatására a két hormon közötti különbségek elmosódnak.

Gyógyítás noradrenalinnal

Bizonyos típusú sokknál, a keringés összeomlásának elkerülésére szoktak norepinefrint fecskendezni a vénákba, hogy megemelje a vérnyomást.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait