YoutubeRSS

2020. február 20., csütörtök

Hírlevelek
Regisztráció

Noradrenalin

A pozitív izgalmi állapotért felelős hormon

 2014.02.18.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A noradrenalin a szervezetben előforduló neurotranszmitter, idegi átvivő anyag. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, amelyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől - neurontól - a másikig.

Név

Noradrenalin
 A noradrenalin hormon felépítése 
 

A noradrenalin hormon felépítése

 

Másik neve

Norepinefrin

Típusa

katekolamin, fenetilamin

Termelődés helye

Ez a hormon a mellékvesevelőben termelődik. A mellékvesék a vesék a vesék csúcsa feletti zsíros kötőszövetben helyezkednek el. Felépítésük és működésük szerint is két részből állnak, a kéreg- és velőállományból.

Hatása

A noradrenalin hormon hatása az adrenalinéhoz hasonló, ugyanúgy vészhelyzetben, stresszhelyzetben termelődik és a szimpatikus idegrendszerre hat. Azonban csak a szív koszorúereit tágítja, az összes többi eret szűkíti. Gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az agyat az élénk készenlét és figyelem állapotába juttatja. Kalorigén hatása kisebb, mint az adrenaliné, és ez a hatás a pajzsmirigyhormonéval szemben azonnali. Növeli a lebontó folyamatok túlsúlyát, a cukor- és zsírlebontás fokozásával növeli a vérben a glükóz és a szabad zsírsavak mennyiségét. Nagy mennyiségben adott adrenalin vagy noradrenalin hatására a két hormon közötti különbségek elmosódnak.

Gyógyítás noradrenalinnal

Bizonyos típusú sokknál, a keringés összeomlásának elkerülésére szoktak norepinefrint fecskendezni a vénákba, hogy megemelje a vérnyomást.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás