Pajzsmirigyhormonok: T4 és T3

A pajzsmirigyhormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Milyen tünetek jelzik a hiányukat és melyek a túltengést?

Név

Tiroxin (tetrajód-tironin) és trijód-tironin

A T3 hormon felépítése

A T4 hormon felépítése

Más nevek

T4 (fT4) és T3( fT3)

Kémiai név

A két hormon közül a 3,5,3’,5’-tetrajód tironin (T4), köznapi nevén tiroxin, tulajdonképpen az aktív pajzsmirigyhormon, a 3,5,3’-tijód tironin (T3) előanyaga.

Termelődésük helye

Pajzsmirigy, a nyaki tájékon elhelyezkedő, szimmetrikus szerv, belső elválasztású mirigy.

A pajzsmirigyhormonok hatásai

Pajzsmirigyhormon hatására az alapanyagcsere akár 60 százalékkal is nőhet. Ez elsősorban a keringési és légzési szervrendszerre gyakorolt serkentő hatásukkal magyarázható, azaz hatást gyakorolnak a szívre, a vázizmokra, de ezeken kívül pajzsmirigyhormonra érzékenyebb szövetek a máj, a vese és a bőr szövetei. A pajzsmirigyhormonok hatására nő a szervezet hőtermelése, fokozódik a szénhidrátforgalom, azaz nő a glükóz felszívódása a vérből. Hogy ez minél hatékonyabban megtörténjen, a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei is több inzulint fognak kibocsájtani.

Nemcsak a szénhidrát-anyagcsere, hanem a zsír-és fehérje anyagcsere is felélénkül a pajzsmirigyhormonok hatására. A zsírraktárak leépülnek, hiszen a szervezet mozgósítja, elégeti őket, a vérplazma szabadzsírsav-tartalma pedig nőni fog az energiaszükségletek fedezésére. A fehérjék szintézise (azaz képzése) és lebontása is fokozódik, a szervezet többet használ fel a zsíroldékony-vitamin raktáraiból is.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy testünk anyagcseréje "felpörög" a pajzsmirigyhormonok hatására. Ezenkívül a normális nemi működéshez is ezen hormonok normál szintje szükséges. Az idegrendszer és a csontozat normális fejlődéséhez is pajzsmirigyhormonokra van szükség, valamint ezek támogatják a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) keringésre gyakorolt hatását, ezáltal közvetetten növelik pl. a szívfrekvenciát, a szívműködést, a szívizomszövet oxigénfogyasztását is.

Normálérték

T4: 50-110 µg/l (64-142 nmol/l), fT4: 8-18 ng/l (10-23 pmol/l)

Hiánytünetek

A pajzsmirigyhormonok csökkent termelődése vagy hiánya az alapanyagcsere 30-40 százalékos csökkenésével jár. Az illető elhízik, idegrendszeri működése is lelassul, ami szellemi lustasághoz, tunyasághoz vezet, a nemi tevékenység lelassul vagy teljesen megszűnik, a haj gubancos, fénytelen és erősen hullik, a bőr alatti kötőszövet püffedt, vizenyősen beszűrődik, ez főleg az arcon, a szem környékén jelentkezik jól láthatóan. Fejlődésben lévő szervezetben a pajzsmirigyhormonok hiánya aránytalan törpenövéshez vezet: a csontozat fejletlen, a lábak rövidek, görbék.

Az arckoponya és az orr eltorzulnak, fogak rendezetlenek, has izomzata petyhüdt, a köldök előredől. Veleszületett pajzsmirigyhormon-hiány az ún. kreténizmushoz vezet. A kretének igen nehéz felfogásúak, tanulási képességei csekélyek, szinte nincsenek, állandó apátiában vannak. Súlyosabb esetekben felismerő képességük is zavart. Míg a felnőttkorban kialakult pajzsmirigyhiány gyógyszerekkel jól pótolható, addig sajnos a veleszületett, azaz magzati korban kialakult hypothyreosison jelenleg az orvostudomány nem tud segíteni. Egy általánosan elterjedt tévhitet megcáfolva elmondjuk, hogy golyva, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása ugyanúgy kialakulhat, ilyenkor is, mint a szerv túlműködésénél.

Túlműködés

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelődése esetén az anyagcserében a lebontási folyamatok kerülnek előtérbe. Azaz fokozódik a zsírégetés és a fehérjelebontás, a szervezet zsír-és fehérjeraktárai csökkennek, a testhőmérséklet a "túlfűtött" anyagcsere miatt megemelkedik, jelentősen fokozódik a szívfrekvencia, a keringés felgyorsul. Az illető szeme kidülled a szemgolyó mögötti kötőszövet túlburjánzása miatt, pajzsmirigye megnagyobbodik, azaz golyva alakul ki. Élénk reflexek és fokozott ingerlékenység jelentkezik, nyugtalanság, instabilitás jellemzi a beteget. A szexuális működés ugyanúgy zavart szenved, mint a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjénél. Az emésztés felgyorsul, gyakori a hasmenés, jelentős súlyveszteség figyelhető meg.

Mikor kell vizsgálni?

Akár a túlműködés, akár a hiány tüneteit véli felfedezni magán, beszéljen gyanújáról kezelőorvosának, és ha lehetséges, kérjen hormonszintmérést.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: