Élőlény-e a vírus?

Az állatok, emberek, növények, baktériumok és gombák élnek, ez egyértelmű, a fémek, üvegek, általában a tárgyak pedig nem. De mi a helyzet a vírusokkal, miért az egyik legérdekesebb tudományfilozófiai kérdés, hogy azok élőlények-e?

Az életnek nincs pontos definíciója, de ha körülnézünk az érzékelhető világban, mindenről el tudjuk dönteni, él-e vagy sem. Viszont ha megpróbálnánk precízen meghatározni, mi alapján tekintünk valamit élőlénynek, komoly gondban lennénk. Az olyan méretű dolgokkal pláne, amiket a szemünk nem érzékel, de valamilyen képünk azért van róluk. "A vírusok ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen nem látjuk őket. Ugyanakkor ez önmagában nem gond, hiszen a baktériumok jelentős részét sem látjuk, mégis egyértelmű, hogy élnek. A vírusok is rengeteg dolgot meg tudnak tenni, amit az élőlények, például szaporodnak, és a szaporodási sikerüket befolyásoló tulajdonságaikat át is örökítik, így evolúciós folyamaton is átmennek" - mondja dr. Müller Viktor biológus, aki vírusokkal foglalkozik. Viszont a vírusok evolúcióját csak egy bizonyos pont után ismerjük, a kezdetekről nagyon keveset tudunk, igazából fogalmunk sincs, honnan indultak.

Hogyan viselkedik az influenzavírus az emberi szervezetbe jutva? Részletek itt.

Eredetük leginkább azért vész ködbe, mert genetikai állományuk annyira szélsőségesen alkalmazkodott, hogy a leszármazási vonalaikat hosszabb távon képtelenség visszakövetni (ellentétben a valódi élőlényekkel, amelyek között sokkal jobban fel tudjuk térképezni a rokonsági kapcsolatokat). A vírusok távoli őseit nem ismerjük, csak a viszonylag közeli rokonok között vagyunk képesek felismerni a közös leszármazást, és ezeket tudjuk rendszertani kategóriákba sorolni. A nagyobb víruscsoportok közötti rokonsági viszonyokat viszont nem tudjuk megállapítani: azt sem tudjuk, volt-e közös ősük, vagy egymástól függetlenül alakultak-e ki.

Nehéz meghatározni, élőlények-e a vírusok
Nehéz meghatározni, élőlények-e a vírusok

Anyagcsere híján

A vírusok élőlény mivolta leginkább azért kérdéses, mert klasszikus életjelenségeket egyáltalán nem mutatnak, nincsenek olyan megfigyelhető tulajdonságaik, mint a növekedés vagy az anyagcsere. Részecskéik állandósága statikus, nem tudják kijavítani a sérüléseiket sem, nem képesek kicserélni az alkotóelemeiket. Emiatt nem tekinthetők élőnek a biológusok többsége szerint.

"Ha a vírust sejten kívül vizsgáljuk - erről szoktak az elektronmikroszkópos képek készülni -, akkor egy statikus struktúrát látunk, ami semmit nem csinál. Életre úgymond csak akkor kel, ha bekerül egy élő sejtbe, viszont ilyenkor már szétszerelődik, eltűnik a képekről megszokott forma. Örökítőanyaga és fehérjéi ilyenkor működésbe lépnek, a gazdasejtet pedig átprogramozzák arra, hogy a másolataikat gyártsa. Emiatt nehezebb kérdés, hogy sejten belül él-e a vírus" - emeli ki szakértőnk. A vírus a sejten belül szaporodik, és az alkotóelemei vándorolnak is, még ha nem is önállóan, hanem a sejt apparátusait igénybe véve. A kérdés megítélése az utóbbi időben még inkább nehezedett, mert kiderült, hogy a legnagyobb, legbonyolultabb vírusokban olyan gének és fehérjék is működnek, amelyekről korábban azt gondolták, hogy csak valódi élőlények, például baktériumok rendelkeznek velük.

Ezek az óriásvírusok paradox módon épp a legkisebb egysejtű élőlényeket - jellemzően az amőbákat - szokták fertőzni. Amíg nem ismerték őket, a legegyszerűbb baktériumot és a legkomplexebb vírust elég nagy szakadék választotta el egymástól. Viszont az újonnan felfedezett óriásvírusokban - ezeket először baktériumnak hitték a kutatók - sok olyan gén van, amelyek már a fehérjeszintézisben is szerepet játszanak, pedig ezt a folyamatot a vírusok többsége teljes egészében a megfertőzött sejtektől kölcsönvett rendszerek segítségével bonyolítja. Önálló anyagcserére ezek az óriásvírusok sem képesek, de a gazdasejt apparátusának már be tudnak segíteni.

Nincs mozgás a sejten túl

A vírusok és az egyértelműen élőlénynek számító baktériumok között a leglátványosabb különbség, hogy utóbbiak általában gazdasejt nélkül is mutatnak olyan klasszikus életjelenségeket, mint a növekedés vagy a sejtosztódás, amire egy vírus képtelen. Ugyanakkor a legbonyolultabb vírusok egy komplikált szerkezetet - úgynevezett vírusgyárat - hoznak létre a megfertőzött sejteken belül, az új vírusrészecskék pedig ezen a gyáron belül jönnek létre. Magát a vírusgyárat úgy kell elképzelni, mint egy sejten belüli, hártyával körbehatárolt sejtszervecskét. Ez a vírusgyár már kicsit közelebb van az élő szerveződéshez, bár kétségtelen, hogy az "életjelenségeihez" szüksége van a gazdasejttől elorzott komponensekre is.

Mivel a vírusok a gazdasejten kívül nem mutatnak életjelenségeket, "ránézésre", azaz a szerkezetüket, összetételüket vizsgálva nem lehet megállapítani, mikor élet-, pontosabban fertőzőképesek. A vírusok kimutatására szolgáló PCR-teszt valójában csak a vírus örökítőanyagának jelenlétét mutatja ki, de nem tudja megállapítani, hogy a vírusrészecske még "működőképes-e". Persze egy kiszáradt baktériumspóra is viselkedhet tetszhalottként, ám ha vizet kap, életjelenségeket kezd produkálni. Ez a vírusnál nincs így, az csak akkor lép működésbe, ha élő sejtbe kerül, és a kutatók is csak így képesek figyelni a viselkedését. Emiatt kizárólag úgy lehet a működőképességét tesztelni, ha a vírust tartalmazó mintát fertőzhető sejtek mellé helyezik, majd figyelik, hogy megjelenik-e az elszaporodó vírusok tömege. Ugyanakkor ha egy élő szövetből (például betegből) származó mintának lesz pozitív a PCR-tesztje, az már aktív fertőzésre utal, a szervezetben ugyanis nagyon rövid életű a vírus örökítőanyaga. Ha azonban környezeti mintán kapnak pozitív eredményt, akkor a vírus fertőzőképességét csak sejtkultúrás teszteléssel lehet biztosan megállapítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő