Ezt tegyük, ha koronavírus-fertőzöttel élünk

Ha minket is megfertőzött a koronavírus, el kell szigetelnünk magunkat a külvilágtól, nehogy továbbadhassuk a kórokozót. De mit tehet az, aki a családjával, vagy lakótársakkal él egy fedél alatt?

A koronavírus terjedése miatt az emberek hetek óta elszakadtak egymástól, a legtöbben ugyanis igyekeznek az egészségügyi ajánlásoknak megfelelően távolságot tartani. De mi a teendő akkor, ha a háztartásunkban jelentkeznek valakinél a betegség jellegzetes tünetei? Hogyan izoláljuk magunkat akkor, ha úgy tűnik, mi kaptuk el a koronavírust?

Milyen a jó maszk koronavírus ellen? A koronavírus-járvány miatt a távolságtartást, az otthonmaradást, a fertőtlenítést vagy a kijárási korlátozást a legtöbben szükségesnek tartják. A maszk viseléséről azonban még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Infografikánkon néhány fontos ismeretet és megfontolandó információt teszünk közzé a maszkokról. Kattintson a részletekért!

Bár az új koronavírus terjedésével kapcsolatban még mindig sok a kérdés, a Kínában gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a betegek nagy százalékban átadták a vírust a családtagjaik egy részének is. Ennek pedig a kórokozó járványos elterjedésében is jelentős szerepe volt. Mivel a vírus a levegőben, tüsszentés útján is terjed, illetve a közös használatú tárgyak (távirányítók, poharak, kilincsek) felületén is megtapadhat, elengedhetetlen, hogy a fertőzött személyt teljesen elszeparáljuk a háztartásban lévő többi embertől.

Mit tegyünk, ha fertőzött van a lakásunkban?

Nagyobb, több fürdőszobával rendelkező családi házakban ez még viszonylag könnyen megoldható, a kis alapterületű panelokban viszont már kimondottan nehéz egy embert teljesen elzárni a többi ottlakótól. Ráadásul az elszigeteltség és a betegség miatti nyomás jelentős szorongással is jár az érintettnél, amit szintén fontos komolyan venni. Íme néhány tanács, amit érdemes megfogadni a járvány ideje alatt.

Fontos, hogy a fertőzöttet megfelelően elkülönítsük. Fotó: Getty Images
Fontos, hogy a fertőzöttet megfelelően elkülönítsük. Fotó: Getty Images

A betegnek a lakáson belül is javasolt olyan maszkot viselnie, amely eltakarja a száját és az orrát. Ha a patikákban nem sikerül szerezni, használhat egy sálat, vagy egy pólót is az arca elé köthet. Természetesen a betegnek nem szabad olyan tárgyakhoz sem hozzáérnie, amelyet a többi lakó is használ. Jelöljünk ki számára külön tányért, poharat és evőeszközt, illetve törülközőt és ágyneműt. Használat után ezeket mindig alaposan el kell mosni, illetve a mosogatót is érdemes rendszeresen fertőtleníteni. A fertőzött szobáját is érdemes rendszeresen takarítani és fertőtleníteni, különös tekintettel azokra a tárgyakra, amelyeket gyakran megfoghat. Ha egy egészséges személy takarítja a beteg szobáját, mindig viseljen kesztyűt.

Ha pedig mi magunk vagyunk fertőzöttek, fontos, hogy betartsuk a legszigorúbb higiéniás előírásokat és ne nyúljunk semmi olyanhoz, amit a lakásban élők is megérinthetnek. Ha megoldható, használjunk külön fürdőszobát, hogyha viszont ez nem lehetséges, a mosdót rendszeresen és alaposan ki kell takarítani. A bevásárlásban kérjük a lakásban élők segítségét és legalább két hétig ne hagyjuk el a nekünk kijelölt házi karantént. Ha afertőzéstüneteit észleljük magunkon, jelentkezzünk a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számán (06-80-277-455, 06-80-277-456), ahol további tájékoztatást kapunk a tennivalókról.

Forrás: Health.com

Imádják az esti tapsot az egészségügyi dolgozók, és remélik, a járvány után sem felejtik el az emberek, milyen fontos munkát végeznek. Az nlc.hu Kathy Zsolt mentőápolóval beszélgetett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció