Ennyit kell fizetni idén a csokimikulásért

Néhány hét alatt a duplájára emelkedett a cukor piaci ára, ám mivel a most kapható szaloncukrok, Mikulás-csokik és adventi naptárak már nyáron elkészültek, ezek még nem követik az infláció mértékét.

Az ünnepi édességek idén decemberben egyelőre 15-20 százalékkal drágulnak, jövőre viszont ennél egy jóval nagyobb áremelkedés várható – derül ki a világgazdaság összeállításából.

Az energiaárak tízszeres növekedése az édességipart is érinti

A cukor piaci árának megduplázódása most fog csak igazán begyűrűzni mind a termelői, mind a fogyasztói oldalon. Az infláció egy szintén nagyon fontos alapanyag, a kukoricából készülő glükózszirup árnövekedésén is tapasztalható, de hasonlóan magas emelkedéssel kell számolni a többi komponens, valamint a csomagolóanyagok esetében is.

Emellett a piaci energiaárak tízszeres növekedése értelemszerűen az édességipart is érinti, különösen a kekszek és az ostyák gyártásának magas az energiaigénye – nyilatkozta a VG-nek a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sára Sándor.

infláció, édesség, csokimikulás
Drágul a csokimikulás is. Fotó: Getty Images

A szövetség elnöke emlékeztetett, hogy a szaloncukor- és csokimikulás-piac nagyon fontos szegmense az ágazatnak, amely november–decemberben a szokásosnál jóval nagyobb forgalmat bonyolít. Az már szinte biztos, hogy jövőre jóval magasabb árakra kell készülniük a vásárlóknak – mondta a szakszövetség elnöke. 

Az édességpiacon nagy kedvenccé vált az utóbbi időszakban a sós karamella. Decemberben pedig a magyar háztartásokban továbbra is a zselés szaloncukor a legkedveltebb, amit a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes követ.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: