Összhangban a női szervezettel

A női termékenységi ciklus ősidők óta a természet titokzatos erőinek rendje szerint, a holdjáráshoz hasonló ritmusban működik. A legkorszerűbb fogamzásgátlás ehhez a természetes ritmushoz igazodik.

Termő idők

A női szervezetet a menstruációs ciklus készíti fel a terhességre. Ezt a folyamatot a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szabályozzák. Az átlagosan 28 napos női ciklusnak négy fázisa van. Első szakasza a menstruáció, első napja, amikor a vérzés jelentkezik. A második a folliculáris fázis, amelyben megérik egy tüsző, és a szervezet felkészül a tüszőrepedésre. Az ösztrogén szint megemelkedik, és a méhnyálkahártya elkezd vastagodni.

Az ovuláció, a tüszőrepedés a ciklus 14. napja körüli időszakban következik be, amikor a petesejt kilökődik a tüszőből, ekkor a legnagyobb a teherbeesés valószínűsége. Amennyiben nem történik megtermékenyülés, akkor a petesejt a méhnyálkahártyával együtt távozik a menstruáció során. Ha a petesejt megtermékenyül, akkor beágyazódik a méhnyálkahártyába és kifejlődik belőle a magzat a következő kilenc hónap során. A negyedik szakasz a luteális fázis, amely átlagosan 14 napig tart a ciklus második felében, ez a szakasz előzi meg a menstruációt.

Természetes ritmusban

Az első fogamzásgátló tabletták a múlt század hatvanas éveiben kerültek a gyógyszertárakba. Ezek akkoriban két hormon, az ösztrogén és a progesztogén meghatározott arányú keverékét tartalmazták, a mai tablettákhoz képest "lórúgásnyi" dózisban. Ennek érzékeltetésére csak annyit, hogy 1960 és 1990 között a hormonális fogamzásgátló tabletták átlagos ösztrogéndózisa 150-ről 20 µg-ra csökkent! A kezdeti, azonos összetételű ("egyfázisú")fogamzásgátlókat hamar felváltották a többfázisú tabletták, amelyekben a hormonok mennyiségét már a női élettani ciklus menetéhez igazították. Érdekesség, hogy ezek bevezetése egy cég, a korábban Schering néven ismert vállalat nevéhez fűződött.

Miért jobbak a többfázisú tabletták? Ezekben a készítményekben a hormonok mennyiségét és arányát a természeteshez próbálják igazítani, azaz a lehető legkisebb mértékben avatkoznak bele a női szervezet harmóniájába. Az ilyen készítmények dobozában többféle tablettát találunk, amelyeket meghatározott sorrendben kell bevenni, hogy a fogamzásgátló hatás létrejöjjön.

A legújabb fejlesztések már az olyan többfázisú készítményről szólnak, mely még inkább harmóniában van a női szervezet működésével és a menstruációs ciklus természetes ritmusával.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé erős, északnyugaton és északkeleten helyenként viharos lesz. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra