Természetes fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátlás célja egyértelmű: megakadályozni, hogy a nő teherbe essen. Erre lehet fogamzásgátló tablettákat vagy óvszert használni, de van, aki a természetes fogamzásgátló módszerekre esküszik.

Bár ezek hátrányai között a legtöbbször a megbízhatatlanságot sorolják az első helyre, mégis sokan fordulnak ezekhez a módszerekhez. Nem kell ugyanis hormonokat szedni, gumival vacakolni. Megszabadulunk egy sor lehetséges mellékhatástól, egészségügyi kockázattól is. Ráadásul egyes módszereket bizonyos egyházak (például a katolikus) is elfogadnak, mint lehetséges családtervezési elvet. Ugyanakkor a természetes fogamzásgátló módszerek - különösen azok, melyek az önmegfigyelésen alapulnak -, később is jó szolgálatot tehetnek azoknak a hölgyeknek, akik tudatosan készülnek a családalapításra, hiszen jobban meg tudják állapítani, hogy éppen hol tartanak a ciklusukban. Vagyis hatékonyabbak lesznek a peteérés idejének meghatározásában, így nagyobb eséllyel esnek teherbe az első néhány "próbálkozós" hónapban.

Megszakított közösülés

Az egyik legősibb módszer a megszakított közösülés. Ennek lényege roppant egyszerű: a férfi a közösülés csúcsán igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe ürüljön, vagyis így elejét venni annak, hogy a spermiumok a petesejttel találkozzanak és megtermékenyítsék azt. A hatékonysága meglehetősen alacsony, hiszen minden 100, ezt a módszert alkalmazó nő közül 4 teherbe esik évente. Nagy akaraterő, bizalom és tapasztalat szükséges hozzá. Nem ajánlott tiniknek vagy szexuálisan tapasztalatlan férfiaknak, és azoknak sem, akik gyakran váltogatják a partnereiket, hiszen a nemi betegségektől nem véd meg. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy az előváladék is tartalmazhat életképes spermiumokat , vagyis még akkor is megtörténhet a fogamzás, ha a megszakításos módszer "sikeres".

Természetes fogamzásgátló módszerek
Természetes fogamzásgátló módszerek

A naptármódszer

A naptármódszerek elvi alapja az, hogy a női ciklus során vannak termékeny és terméketlen napok, és ezeket a korábbi ciklusok (illetve egyéb tényezők) alapján meg lehet becsülni. A terméketlen napokon a legkisebb az esélye a fogamzásnak. Az Ogino-Knaus-féle naptármódszer időszakos önmegtartóztatást jelent a nemi élettől: az aktusra a 28 napos ciklus esetében a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor. A női ciklusnál ugyanis nagyjából a középidőben történik az ovuláció. Azt már az 1900-as évek elején megállapította egy holland nőgyógyász, hogy a nők általában csak egyszer ovulálnak; az 1920-as években pedig Kyusaku Ogino és Hermann Knaus egymástől függetlenül megállapították, hogy a peteérésre a menstruáció kezdete előtt nagyjából 14-16 nappal, vagyis a ciklus felénél kerül sor. Mivel a petesejt 24 órán keresztül, a spermiumok pedig közel 4-5 napon át életképesek, ezért a szexuális együttléteket úgy kell időzíteni, hogy a petesejt és a spermiumok találkozására lehetőleg ne kerüljön sor (vagyis az ovuláció előtt 5-6 napig, utána pedig 2 napig nem szabad közösülni).

A kockázat viszonylag nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa, de más módszerekkel kombinálva hatékony lehet. Ugyanakkor olcsó és könnyen megtanulható módszer.

Hőmérőzés

A naptármódszer hatékonyabb változata a hőmérőmódszer, ám ez inkább arra szolgál, hogy valaki meghatározza, mikor van peteérése. A fogamzóképes időszakokat ugyanis a hőmérséklet-változás alapján is meg lehet határozni, a hormonális változások ugyanis hatással vannak a nők alap-testhőmérsékletére is Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet - amit szájban, hüvelyben vagy végbélben (de mindig ugyanott és ugyanakkor!), felkelés előtt, még az ágyban kell mérni -, 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, könnyű teherbe esni. Ha nem következik be a fogamzás, akkor a hőmérséklet leeshet, míg terhességnél a hőmérséklet magas marad, egészen az első trimeszteren keresztül.

Sajnos, az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérséklet-ingadozásból előre következtetni, ezért félidő előtt a nemi élettől való tartózkodás szükségeltetik. Nagy haszna azonban az, hogy a nők jobban megismerhetik a testüket és pontosabban ki tudják számolni, hogy éppen mikor van a peteérésük. Pontos napi mérést és feljegyzést igényel, de mindezt betartva, helyesen alkalmazva egészen hatékony módszer és az egészségre természetesen teljesen ártalmatlan. Eszközigénye is csekély, hiszen mindössze egy (csak erre a célra használt) hőmérő és egy füzet szükséges hozzá, de jó néhány mobiltelefonos vagy táblagépes applikáció, illetve számítógépes program van, amelynek segítségével követhetjük a ciklust.

13 dolog, ami megöli a szexuális vágyat Sok dolog állhat egy szenvedélyes együttlét útjában, az alábbi gyűjtés segít, min érdemes változtatni, hogy a hálószobában is tettrekészebbek legyünk.

Billings-módszer

Szintén önmegfigyelésen alapul: a méhnyak nyákjának termelődéséből állapítja meg a termékeny napokat. A ciklus ideje alatt a méhnyak nyákjának állaga megváltozik. A menstruáció Ha a nő a hüvelyváladékot naponta megvizsgálja, a menstruációt megelőző és követő napokon a papír vagy az ujjai szárazak maradnak. A peteérés közeledtével egyre több sűrű váladék képződik. A peteérés napján, az azt megelőző és követő 3-3 napon a nyák egyre nyúlósabb lesz, átlátszó, olyan, mint a tojásfehérje. Ameddig ilyen, addig tartózkodni kell a (védekezés nélküli) szextől.

Tudatosságra és néhány hónapnyi gyakorlásra szükség van, de egyébként egyszerű, bárhol elvégezhető módszer. Azonban azoknak, akik kételkednek az önmegfigyelés pontos voltában vagy szervezetük megbízható jelzéseiben, ajánlatos valamilyen más módszer alkalmazásával kombinálni a védekezésüket: erre alkalmasak lehetnek például a hüvelyi spermicid eszközök vagy a gumióvszer .

Aki nemcsak a saját teste megfigyelésére kíván hagyatkozni, az különböző eszközöket is igénybe vehet a peteérés meghatározásához. Bár az ovulációs tesztek és az ovulációs mikroszkóp inkább azoknak javasolt, akik gyereket szeretnének, a teherbeesést elkerülők is figyelhetik a peteérést, így ugyanis jobban megismerhetik a saját ciklusukat. Az ovulációs teszt hasonlít a terhességi tesztre, ám egy másik hormon szintjét méri a vizeletben. Az LH hormon ugyanis az, amely kiváltja a tüszőrepedést, szintje folyamatosan növekszik a ciklus során és az ovuláció előtt nagyjából 24-36 órával éri el a csúcsot. A tesztet meghatározott, egymás utáni napokon kell alkalmazni.

Az ovulációs mikroszkóp ezzel szemben nem egy egyszer használatos eszköz, ha egyszer megvásároljuk, akkor sokáig használhatjuk, ráadásul egyszerű, könnyen megtanulható a használata. Nyál segítségével mutatja ki azt, hogy alkalmas-e az idő egy terhesség létrejöttéhez. A nyálban található só megnövekedik a tüszőrepedés előtt 3-4 nappal, illetve azt követően újabb 3-4 napig úgy marad. Ettől a nyál megszáradása után jellegzetes kristályos szerkezetet mutat, melyet az ovulációs mikroszkóp segítségével könnyen felismerhetünk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.