Az esemény utáni tabletta is abortusz?

A kutatók azt javasolják, hogy biztosítsanak a nőknek egy olyan esemény utáni fogamzásgátló tablettát, amely akár egy hónappal később is megakadályozza a terhességet.

Hogyan lehet megszakítani a terhességet?

Olyanfogamzásgátlókifejlesztésére ösztönzik a gyógyszergyártókat kutatók, amely a petesejt és a spermium embrióvá egyesülése után is megszakítja a terhességet. Az abortusz ellen kampányolók azonban azzal érvelnek, hogy egy ilyen tabletta gyakorlatilag olyan lenne, mint egy "rejtett abortusz", mert mire a nő beveszi a tablettát, a magzatnak már apró szervei és végtagjai vannak.

Abortuszturizmus Tavaly nagy figyelmet kapott a hír, hogy egy bécsi klinika orvosa szerint egyre több magyar nő jár át hozzájuk elvégeztetni az abortuszt, mivel Ausztriában lehet az abortusztablettát is választani. Részletek itt! 2013 szeptemberében körülbelül 3,5 millió brit nő szedett olyan hormontartalmú fogamzásgátlókat, amelyek a petesejt felszabadulását gátolják. Sokan azonban különféle mellékhatásokat tapasztalnak, például hízást, fejfájást, hányingert, illetve súlyosabb esetben a vérrögképződés és azemlőrákkockázatának megemelkedését.

Nehéz kérdés, hogy az esemény utáni tabletta is abortusz-e, avagy sem
Nehéz kérdés: Az esemény utáni tabletta is abortusz, avagy sem?

A tabletta az abortusz egy formája?

Dr. Elizabeth Raymond, a New York-i Gynuity vállalat kutatója a stockholmi Karolinska Intézet kutatóival együtt azt állítja, hogy egy ilyen esemény utáni tablettát széles körben elfogadnának a nők, még akkor is, ha ez az abortusz egy formájának minősül. A szakértők a Journal of Family Planning and Reproductive Health Care szaklapban, 2013-ban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi felmérés egy ilyen fogamzásgátló tabletta elfogadásának figyelemreméltóan magas arányát mutatta a nők körében, ami valószínűleg azóta sem változott.

Norman Wells, a Family Education Trust szervezet munkatársa szerint azonban ezek a kutatók tulajdonképpen egy abortusz tabletta bevezetését javasolják a nőknek. "Egy ilyen tabletta bevezetése gyakorlatilag az igény szerinti abortusz lehetőségét vezetné be rejtett módon" - állítja Wells. "Fogamzásgátlónak nevezni egy olyan gyógyszert, amit a közösülés és a lehetséges megtermékenyülés után kell bevenni, eleve lehetetlen. Nem létezik olyan, hogy esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Ez önmagában véve ellentmondás.

A kutatók a nők számára nyújtott választás lehetőségének lelkes bővítése közben megfeledkeztek a másik személyről, aki érintett minden abortuszban, függetlenül attól, milyen korán szakítják is meg a terhességet. Az abortusz mindig azzal jár, hogy a meg nem született gyermeket teljes mértékben megfosztják a választási lehetőségtől."

Évente ennyi abortuszt végeznek Éves szinten ma 214 millió nő nem jut hozzá fogamzásgátlóhoz. Ennek következtében évente 89 millió nő esik szándéka ellenére teherbe, és 48 millió abortuszt hajtanak végre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: