Merevedési zavarok: irány az orvos!

Ha a merevedési zavar több alkalommal is előfordul, mielőbb keressen fel problémájával egy szakorvost, aki a személyes beszélgetés és a szükséges vizsgálatok elvégzése után javaslatot tesz az Ön számára leghatékonyabb kezelésre.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A merevedési zavar orvosi értelemben a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának képtelensége. Sok férfi tapasztal alkalmankénti, vagy átmeneti nehézséget, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a működési zavar, az erektilis diszfunkció krónikus állapottá válik. Csak abban az esetben beszélhetünk ténylegesen merevedési zavarról, ha a probléma rendszeresen ismétlődik.

A szakemberek négyféle kategóriát határoztak meg: súlyos merevedési zavarról akkor beszélnek, ha soha sem jön létre a szexuális tevékenységéhez szükséges mértékű merevedés, vagy azt a férfi sohasem tudja megtartani. Mérsékelt a zavar, ha néha létrejön merevedés, és enyhe, ha általában létrejön, de több olyan alkalom van, amikor nem. Nincs merevedési zavar abban az esetben, ha az erekció mindig létrejön, és a férfi mindig meg tudja tartani a szükséges mértékű merevséget. A merevedési zavarokkal küszködő férfiak többsége mérsékelt merevedési zavarban szenved. Érdemes minél előbb orvoshoz menni, annál is inkább, mivel a merevedési zavarok más, még nem diagnosztizált betegségek első tünetei is lehetnek.

Az okok kutatása

A szakorvosnak különösen körültekintőnek kell lennie a diagnózis felállításakor, mert a merevedési zavar hátterében gyakran egyéb tüneteket eddig nem okozó betegségek is állhatnak. Az orvos éppen ezért nemcsak a beteg életmódjára, szexuális életére, hanem egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket is fel fog tenni. Például az orvosnak tudnia kell, hogy mióta észlel merevedési zavart, a probléma új keletű-e, vagy korábban is előfordult már. Szenved-e a következő betegségek valamelyikében: cukorbetegség , szívbaj, magas vérnyomás, magas koleszterinszint? Ezek tisztázása azért fontos, mert a merevedési zavarok szoros összefüggésben állnak számos egyéb betegséggel. Előfordul, hogy éppen a merevedési zavar az első jele az imént említett betegségeknek. Számos olyan gyógyszer létezik, amely merevedési zavart okoz vagy súlyosbítja a tüneteket. Ezért a szakorvosnak a kezeléshez tudnia kell, milyen gyógyszereket szed a páciens rendszeresen. Az orvos a probléma súlyosságának kiderítésére feltehet egyéb kérdéseket is, például, hogy előfordul-e, hogy merev hímvesszővel ébred, hiszen természetes jelenség férfiaknál az erotikus álmok által kiváltott merevedés.

Továbbá érdeklődhet a beteg partnerkapcsolatáról, az életmódjával együtt járó stresszhatásokról, káros szenvedélyeiről (dohányzás, alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás). Az érintettnek nem szabad elfelejtenie a beszélgetés során, hogy az őszinte válaszain is múlhat a kezelés sikere. Az orvosával megoszthatja a különféle terápiákkal kapcsolatos véleményét és megkérheti a legújabb lehetőségek ismertetésére. Elképzelhető, hogy korábban már kipróbált valamilyen módszert, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Erről célszerű orvosát tájékoztatni, mint ahogy arról is, ha idegenkedik valamelyik kezelési módtól.

Ha ön érintett, bátran tegyen fel kérdéseket és ossza meg kezelőorvosával esetleges aggodalmait! Esetenként nincs szükség egyébre, csak arra, hogy megfogadja kezelőorvosa tanácsát, aki az egészséges életmódra való áttérésben látja a probléma megoldását. Igyekezzen leszokni a dohányzásról, fogyasszon kevesebb alkoholt, kezdjen sportolni, kerülje a zsíros ételeket és éljen nyugodtabb életet.

Kezelési lehetőségek

A szó szoros értelmében a merevedési zavar nem gyógyítható, de normál esetben hatásosan kezelhető. A terápia célja, hogy a természetessel azonos - mi több, spontán - módon reagálhassanak a szexuális ingerekre.

A merevedési zavarban szenvedő férfiaknak jelenleg csak elenyésző hányada részesül kezelésben. Szerencsére az újabb és kényelmesebb kezelési módok megjelenésével egyre több férfi fordul problémájával szakemberhez, köszönhetően a téma növekvő publicitásának. A legfontosabb annak tudatosítása a merevedési zavar jeleit észlelő férfiakban, hogy nem kell lemondaniuk a szexuális együttlét nyújtotta örömökről, hiszen a probléma - személyre szabott módon - kiválóan orvosolható.

Gyógyszeres kezelés

A merevedési zavar orvosilag leginkább megalapozott gyógyszeres kezelését az ún PDE5 gátlók biztosítják. Ezek kizárólag vényre, orvosi rendelvényre kapható gyógyszerek. Hatásuk lényege, hogy elősegítik a vér hímvesszőbe áramlását, ami kiemelten fontos tényező a merevedés kialakulásában és megmaradásában. Fontos kiemelni, hogy ezeknek a gyógyszereknek a hatásához szexuális ingerre is szükség van. Ilyen értelemben a merevedés teljesen természetes módon, nemi ingerek hatására (pl. érintésekkel és csókokkal tarkított előjáték során) alakul ki, a spontán merevedéshez hasonló élményhez juttatva a merevedési zavarral küzdő férfiakat. A tablettát a tervezett szexuális együttlét előtt meghatározott idővel kell bevenni, vagy arra alkalmas készítménnyel folyamatos kezelés is biztosítható.

Az Ön általános egészségi állapota, az esetleges egyéb fennálló betegségek, a merevedési zavar kórismerete és a háttérben esetleg meghúzódó oki tényezők függvényében kezelőorvosa dönti el, hogy Ön élhet-e a szájon át szedhető gyógyszerek nyújtotta lehetőséggel. Ha igen, akkor az Ön igényei, életvitele, illetve az esetleges mellékhatások alapján tudnak választani az egyes rendelkezésre álló készítmények és adagolási módok közül. Javasoljuk, hogy őszintén beszélje meg ezeket a kérdéseket kezelőorvosával, hogy az Önnek leginkább megfelelő terápiás lehetőséget írhassa fel Önnek.

Nagyon fontos, hogy a PDE5 gátló gyógyszerek is: GYÓGYSZEREK!! Csak megfelelő orvosi vizsgálat után, kizárólag orvosi receptrere, közforgalmú gyógyszertárban vásároljon ilyen készítményt! Gondosan olvassa el a gyógyszerhez mellékelt Betegtájékoztatót, és szedésekor (mikor, milyen gyakorisággal, milyen dózisban, stb.) mindig minden vonatkozásban kövesse az orvos utasításait!

Bár ezeket a gyógyszereket világszerte több millió férfi használja sikerrel, mégsem felelnek meg mindenkinek. Amennyiben Ön - akár alkalomszerűen, akár rendszeresen - nitrátot tartalmazó gyógyszert szed, más megoldást kell keresni. Kezelőorvosa a kórtörténet ismeretében javaslatot fog tenni az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módra. Fontos tudnivaló, hogy a Magyarországon forgalmazási engedéllyel rendelkező PDE5 inhibitorok kizárólag gyógyszertárban kaphatóak orvosi vényre. Így az internet és egyéb úton megszerzett gyógyszerek nagy valószínűséggel hamisítványok, hatásuk pedig ismeretlen, sőt életveszélyes is lehet.

Helyi kezelés: injekció, tabletta

Az orvosi rendelvényre kapható injekciót közvetlenül a hímvessző barlangos testébe kell fecskendezni. Hatóanyaga a pénisz vérellátásának fokozásával merevedést idéz elő. Az alkalmazás feltétele a beteg számára egyénileg kialakított gyógyszeradag beállítása és az öninjekciózás elsajátítása. Az injekciós módszer hátránya: használata kellemetlen, hegesedést és esetenként tartós merevséget okoz. A hímvesszőbe helyezendő, kizárólag orvosi rendelvényre kapható tabletták vagy labdacsok elősegítik a merevedés kialakulását. A módszer alternatívát kínál azoknak a férfiaknak, akik ódzkodnak önmaguk injekciózásától. A húgycsőbe helyezendő tabletták használata sok férfinak fájdalmat okoz, és nem alkalmazható abban az esetben, ha a partner várandós vagy teherbe szeretne esni.

Vákuumos módszer

A szexuális együttlét előtt vákuumpumpa használatával érhető el a kellő merevség, mely a hímvessző tövére húzott gumigyűrű segítségével hosszabb időn át fenntartható. A módszer megbízható, de nem ajánlott 30 percnél hosszabb ideig használni a vákuumpumpát, mert fájdalmat okozhat. A vákuumpumpa használata azok számára ajánlott, akiknél a gyógyszerek használata fokozott kockázatot jelent, például idősek, szív- és keringési rendellenességben szenvedők.

Péniszprotézis

A hímvesszőbe műtéti úton behelyezett protézist azoknak a betegeknek ajánlják, akiknél a többi, merevedést előidéző módszer nem használható. Az eljárás lényege, hogy a hímvessző barlangos testeibe műtéti úton különféle protéziseket helyeznek. A protézis lehet félmerev vagy rugalmas szilikonrúd, de léteznek hajlítható implantátumok, valamint folyadékkal feltöltött szilikonrudak is. Ez utóbbi esetben az erekció a bőr alá beültetett pumpa nyomogatásával idézhető elő. Annak ellenére, hogy sok férfi partnerével együtt megelégedéssel számol be a péniszprotézisről, a műtéti beavatkozás viszonylag költséges és esetenként fájdalmas lehet.

Pszichoterápia

Általában a többször kudarcot valló férfin eluralkodik a nemi tehetetlenség érzése, a teljesítőképességre való alkalmatlanság, s ez amolyan visszacsatolásként gátolja a hímvessző merevedését. A közösülés tartós elmaradása vagy a nem kielégítő együttlét a párkapcsolat megromlásához vezethet. Ezekben az esetekben az a leghatékonyabb, ha partnerével együtt felkeres egy szexuálpszichológust , aki feltárja a szexuális problémák pszichés eredetű okait és segít feloldani az esetleges gátlásokat, téves beidegződéseket. A sikeres kezelés érdekében a beszélgetéseken nemcsak a merevedési zavarral küzdő férfinak, hanem partnerének is ajánlatos részt vennie.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra