Merevedési zavar: segít a szakorvos!

A merevedési zavarral kapcsolatban még mindig számtalan mítosz kering a köztudatban, ráadásul az orvosok körében is gyakran előfordul, hogy továbbra is pszichológiai eredetű panaszként tartják számon. A szakembert kérdeztük.

Mikor beszélünk merevedési zavarról?

A merevedési probléma az erekció létrejöttének zavara. Ha minden követelmény adott - azaz megvan a vágy, a szexuális partner, az alkalom, a lehetőség -, de az erekció mégsem következik be, akkor merevedési zavarról beszélünk. Fontos, hogy ez akkor jelent problémát, ha huzamosabb ideig áll fenn, hiszen tudjuk, hogy a férfiak életében is vannak hullámvölgyek, amikor egyszerűen nincs jó merevedésük.

Kétféle fajtája van a merevedési zavarnak: a szervi és a lelki, merevedési zavar erektilis diszfunkció dr. Török Alexander cukorbetegség magas vérnyomás urológus
Kétféle fajtája van a merevedési zavarnak: a szervi és a lelki

Van olyan merevedési zavar , ami mindig is fennállt, és van olyan, ami kialakult. A kettő között elég nagy különbség van: előbbi azt jelenti, hogy a páciensnek fiatal kora óta merevedési zavara van, míg a másik esetben jellemző, hogy az érintettnek vannak erekcióval kapcsolatos élményei, amelyek valamilyen oknál fogva megszűntek.

Milyen okok állhatnak a merevedési zavar mögött?

Kétféle lehet: szervi és lelki. Ha szerviről beszélünk, lehet keringési és idegi eredetű merevedési problémáról beszélni. A pszichés ok, ami - ellentétben a 20-30 évvel ezelőtti nézettel - mindössze 10-15 százalékban fordul elő. Pszichogén eredet lehet pl. a depresszió, szorongás, párkapcsolati problémák, pszichiátriai betegségek, szociokulturális tényezők stb.

Két nagy ellensége van a merevedésnek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás . Az orvostudomány mai állása szerint egyik sem gyógyítható, csak kezelhető, tehát akinek ilyen betegsége van, végigkíséri az életét, és az áldatlan hatásával is együtt kell élni, ami kihat a merevedésére. A statisztikák azt mutatják, hogy a 10 évnél régebben fennálló cukorbetegség esetén például a páciensek 50 százalékának súlyos, csak műtéttel kezelhető merevedési zavara van. Ezek a krónikus panaszok ugyanis az ér rugalmatlanságával, érszűkülettel járnak, a pénisz vérellátása viszont nagyon sérülékeny és az érelmeszesedés vagy az érszűkület miatt az ott levő erek nem tudják a szükséges mennyiséget a hímvesszőbe szállítani, nem tudnak megfelelően tágulni.

Az erektilis diszfunkcióra hat a tartósan magas koleszterinszint is, és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok. A depresszióval kezelt páciensek akár 90 százalékának is merevedési zavara lehet.

Az érintettek nem jutnak el a megfelelő orvoshoz. Mi ennek az oka?

Sokan egyszerűen szégyellik - erről egy férfi nem szeret beszélni. A férfi dicsekedni akar és nem panaszkodni. Tegyük fel, hogy a páciens elmegy a háziorvosához, aki nagy eséllyel hölgy. Ha nem hölgy, akkor viszont ott vannak az asszisztensnők. A lényeg, hogy előttük nehezebben nyílik meg. Ezen nem kell csodálkozni: például amikor medikus voltam, a tankönyvünkben az "impotencia" címszó alatt 5 sor állt, és annyit írtak, hogy a probléma az esetek 80-85 százalékában pszichés. Egyszerűen azért, mert még nem tudta az orvostudomány kezelni, vizsgálni.

Miért nem fordulnak orvoshoz a férfiak a merevedési zavarral?, merevedési zavar erektilis diszfunkció dr. Török Alexander cukorbetegség magas vérnyomás urológus
Miért nem fordulnak orvoshoz a férfiak a merevedési zavarral?

A pszichológusok sokat tettek azért, hogy javuljon a helyzet, de a pszichológus kezében nincsenek olyan módszerek, - más a feladata is - amelyekkel el tudja dönteni, hogy egy érszűkület, érelzáródás vagy valamilyen szervi probléma áll-e a háttérben. Ugyanakkor a merevedési zavar kezelési lehetőségeinek fontos részét képezi a pszichoterápia, szexterápia, párterápia melyet gyakorlott szexuálpszichológus, illetve pszichiáter végez.

Nagyjából 1980 és 2000 között alakultak ki végül azok a vizsgálatok, melyekkel pontosan meg lehet állapítani, hogy mi áll a merevedési zavar hátterében . Több hatékony kezelési módszer robbant be a köztudatba, és a kezelés immár háromlépcsős: a szájon át szedhető gyógyszerektől az injekciós kezelésen át az implantációs műtétig.

Miért fontos, hogy az erősebbik nem ne vegye félvállról a problémát?

Ez egy funkció a férfi életében, és fontos, hogy legyen merevedése, férfiként helyt kell állnia. Ha nem talál megoldást, akkor jönnek majd a súlyos lelki problémák: a család és a kapcsolat szétesése. Hiába mondják, hogy a nők toleránsak, a tapasztalat az, hogy ők ugyanúgy elvárják, hogy ki legyenek elégítve, mint ahogy a férfiak szeretnének helyt állni.

A tapasztalatom az, hogy valami nagyobb motiváló tényező miatt fordulnak végül orvoshoz: vagy már küszöbön a válás, kiderül, hogy csalja a felesége vagy éppen őt hagyja el a szeretője, esetleg kilátásban van egy új kapcsolat, és gyorsan kell megoldás. Amikor veszem fel az anamnézist, a kikérdezéskor az is ki szokott derülni, hogy a hozzám forduló férfinak már évek óta problémái vannak , azaz szépen elvolt vele akár évtizedeken át, mígnem valami kizökkentette.

Pedig gondoljunk bele! Ha valaki rosszul hall, természetes, hogy elmegy fül-orr-gégészhez, mert úgy sejti, lehet vele mit kezdeni. A merevedéssel is lehet. Ha olyan helyre kerül a páciens, ahol értenek hozzá, fognak is megoldást találni.

Interjúnk következő részében a kivizsgálásról és a gyógymódokról beszél a szakember.

Névjegy: Dr. Török Alexander

Urológus szakorvos, uro-szexológus. 1982-tól 1992-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Urológiai klinikájának orvosa, 1986 óta foglalkozik a férfi merevedési zavarok kivizsgálásával és kezelésével. 1992-ben létrehozta az első magyar uro-szexológiai centrumot, az ERECTÖR CLINIC-et, melynek jelenleg is a vezetője.1987-ben végezte el az első hazai péniszvéna-elzáró műtétet, vénás szökés okozta impotencia miatt. 1988-ban elsőnek ültetett be szilikon péniszprotézist. Számos hazai és nemzetközi folyóiratban jelent meg publikációja, rendszeresen tart előadásokat és továbbképzéseket. Az orvosi egyetemen speciál kollégium keretében oktat. A magyar és európai urológustársaság tagja, valamint a Magyar Szexuális Medicina Társaság vezetőségi, és az Európai Szexuális Medicina társaság (ESSM) tagja.
Web: http://www.andrologia.hu

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: