Túl sokat görnyedsz? Ezek a gyakorlatok segítenek, hogy ne menj tropára tőle

A modern életmóddal gyakran jár kéz a kézben a helytelen testtartás, ami komoly nyak- és hátfájáshoz vezethet. Segítünk pár könnyű gyakorlattal, hogy elkerüld a fájdalmat.

A modern életmóddal gyakran jár kéz a kézben a helytelen testtartás, ami komoly nyak- és hátfájáshoz vezethet. Segítünk pár könnyű gyakorlattal!

Merev nyak és fájós hát? Nem vagy egyedül - az egész napos ülés komoly problémákat okozhat a szervezetnek. Szerencsére Karena Wu ortopédus mutatott pár egyszerű gyakorlatot a TODAY-nek, amelyek segítenek a testtartás javításában. A gyakorlatokat bárki meg tudja csinálni és akár az íróasztalnál, egy széken ülve is elvégezhetők.

Nyakfájdalom, Gerinctorna,
A számítógépes munkát végzőknél gyakorni a nyak, hát, és gerincfájdalom (Foto: Gettyimages)

„Amikor jó, egyenes testtartásunk van, akkor jól használjuk az izmainkat, és optimálisan tartjuk a testünket, hogy az összes szervünk jól tudjon együttműködni" - mondta el Wu a gyakorlatok kapcsán.

1. A telefon-nyak

Más néven szokták sms-nyaknak is hívni, ami abból fakad, hogy beáll a nyakunk a lefelé néző szögben a telefon nyomkodása közben. Ez a póz nem tesz jót a nyaknak, és fájdalmakat okozhat végig a hátban. Ha a tekintetedet a horizont szintjére viszed, ez térben is korrigálja a testtartásodat anélkül, hogy bármelyik speciális testtartó izmot aktiválnád. Tartsd a telefont szemmagasságban, a könyököd legyen az oldaladon (nem pedig elöl), így pihentesd a karokat kényelmesen nyomkodás közben.

SMS nyak, nyakfájás, telefon,
Ha mobilozás közben lefelé nézel, az nem tesz jót a nyakadnak és a hátadnak. (foto: Gettyimages)

2. Galambnyak

Egyenesen állsz vagy ülsz úgy, hogy a nyakad megfelelő helyzetben van? Ez az egyszerű elmozdulás - amit a galamboktól is elleshetsz - korrigálja a testtartásodat a térben. Húzd a fejed hátrafelé úgy, hogy a fej a törzs fölött középre kerüljön.

3. Vállkörzés

A vállkörzések segítenek némi mozgékonyságot vinni a lapockákba, mielőtt aktiváljuk a lapockaizmokat. Ülj úgy, hogy a karok kényelmesen az oldaladon nyugszanak, vagy a kezeket az öledben is pihentetheted. Gördítsd a vállakat előre, fel, hátra és lefelé, hogy a nyak és a hát felső középső részének izomzatát fellazítsd.

Gerinctorna, válltorna, nyak torna
Egyszerű mozdulatokkal nagyon sokat tehetsz a tested épségéért (Foto: Gettyimages)

4. A lapocka aktiválása

A vállak mellett ez a mozdulat a lapockák közötti izmok, a rhomboidok erősítő gyakorlata is. Ülj felemelt karokkal úgy, hogy hátul közelíted egymáshoz a lapockáidat, majd visszahúzod a lapockákat előre.

5. Hátnyújtás/hátrahajlás

Ez egy nagyszerű korrekciós mozdulat a gerinc körüli izmok mozgósítására. Kezdd úgy, hogy a kezeket a fejed mögött összekulcsolod, a könyököket behajlítva előre húzod. Hajlítsd hátra a gerincet, hogy megfordítsd a hát görnyedt tartását.

6. Mellkasnyújtás

Egy nagy nyújtás a törzstől az ujjbegyekig. Ülj egyenesen előre nyújtott kézzel, a tenyerek összeérnek, kulcsold össze az ujjaidat, fordítsd kifelé a tenyeredet, majd húzd felfelé, hogy megnyújtsd a mellkast, a karokat és a karokon áthaladó idegeket. Majd hozd előre a karokat, hogy visszatérj a kiinduló helyzetbe.

7. Ülő macska

Ez a gerincmobilizációs gyakorlat megmozgatja az ízületeket és a lágyrészeket, ha túl sokáig ülő helyzetben maradtál. Ülj úgy, hogy a lábak vállszélességben legyenek egymástól, a kezek a térden nyugszanak. Domborítsd a hátad, mint egy macska ülő helyzetben, hogy a farokcsontot magad alá húzod. Ezután nyújtsd hátra a farokcsontot, hogy ülve homoríts, azaz a mellkast és fejet hátrafelé hajlítsd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra